Na hlavný obsah

Maďarsko vraj hrozí vetom predĺženia sankcií

A to ak neskončia pre troch oligarchov.

Maďarsko vraj hrozí vetom predĺženia sankcií
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko hrozí, že zablokuje predĺženie niektorých sankcií, ktoré po začatí ruskej invázie na Ukrajinu proti Rusku zaviedla Európska únia. Na svojej internetovej stránke o tom píše Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda s odvolaním sa na viacero nemenovaných diplomatických zdrojov. Budapešť požaduje, aby dvadsaťsedmička zo sankčného zoznamu vyradila troch oligarchov.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána podľa zdrojov RFE/RL chce, aby EÚ zrušila zákaz vstupu pre Ališera Usmanova, Pjotra Avena a Viktora Rašnikova a aby uvoľnila ich zablokovaný majetok. Veľvyslanci členských štátov budú o predĺžení sankcií rokovať v stredu (7. 9.), na predĺženie opatrení potom majú čas do 15. septembra.

EÚ vo svojom úradnom vestníku Usmanova označuje za „prokremeľského oligarchu s mimoriadne blízkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.“

Hovorí sa o ňom ako o „Putinom najobľúbenejšiemu oligarchovi“, ktorý dojednáva obchodné záležitosti.

Aven podľa Bruselu „nekoná nezávisle od požiadaviek prezidenta“. Rašnikova EÚ opisuje ako „popredného ruského oligarchu, ktorý je majiteľom a šéfom správnej rady Magnitogorských železiarní a oceliarní. Táto spoločnosť je jedným z najväčších daňových poplatníkov v Rusku“.

Nástroj na vyplatenie peňazí z fondov EÚ?

RFE/RL píše, že sa špekuluje o tom, že sa Budapešť snaží využiť otázku predĺženia sankcií ako nástroj na to, aby prinútila Brusel vyplatiť jej peniaze z fondov EÚ, ktoré zadržiava pre porušovanie princípov právneho štátu.

Maďarsko stále nezískalo peniaze z únijného fondu na obnovu ekonomík po pandémii koronavírusu. Jeho vláda tiež požaduje, aby humanitárne organizácie získali výnimku a mohli spolupracovať s niektorými ruskými bankami, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

Maďarský premiér Orbán unijné sankcie proti Moskve kritizuje a tvrdí, že viac ublížili ekonomike dvadsaťsedmičky ako tej ruskej bez toho, aby pritom pomohli Ukrajine.

Orbán zaujíma z dôležitých európskych politikov voči Rusku najústretovejší postoj, pristúpil napríklad na podmienku Moskvy, že jeho krajina bude platiť za ruský plyn v rubľoch. Odmieta tiež, aby cez maďarské územie prúdili na Ukrajinu dodávky zbraní zo Západu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika