Na hlavný obsah

Majster hororu a napätia Stephen King začal písať už ako sedemročný

Mnohé z jeho diel sa dočkali sfilmovania.

Majster hororu a napätia Stephen King začal písať už ako sedemročný
Americký spisovateľ Stephen King. Foto: TASR/AP

V strašidelných románoch amerického spisovateľa Stephena Kinga sa prelína fantázia s realitou, hranice žánru prekračujú psychologickým vykreslením postáv. King je jedným z čitateľsky najúspešnejších autorov súčasnosti.

Medzi jeho slávne diela patria knihy Carrie, To, Mŕtva zóna, Osvietenie či séria Temná veža. Vo filmovom spracovaní sa najviac preslávili na jeho dielach postavené snímky Vykúpenie z väznice Shawshank a Zelená míľa. Veľká časť jeho kníh sa dočkala televíznych, filmových či komiksových adaptácií. King oslávi v stredu (21. 9.) 75 rokov.

Kingove témy rezonujú aj so súčasnou realitou. Pred dvoma rokmi v Spojených štátoch prudko vzrástli predaje jeho knihy Svedectvo (The Stand). Hoci tento apokalyptický príbeh o epidémii, ktorá zahubila takmer všetko ľudstvo na planéte, prvýkrát vydali v roku 1990, Američania sa k nemu húfne vrátili po skúsenosti s aktuálnou pandémiou covidu.

„Monštrá sú skutočné, rovnako ako duchovia. Žijú u nás. A, žiaľ, niekedy vyhrajú,“ vyhlásil kedysi. Písať začal už v siedmich rokoch, odmala sa zaujímal o hororové príbehy. Takmer dva metre vysoký Američan so silnými okuliarmi pochádza z Portlandu v štáte Maine, kde sa narodil 21. septembra 1947.

K písaniu ho vraj inšpiroval jeho strýko, ktorý mu často rozprával strašidelné historky a brával ho so sebou do kina, keď dávali staré hororové filmy. V dvanástich rokoch začal King písať do časopisu svojho staršieho brata Davida.

Prvý román = bestseller

Na jeseň roku 1971 sa stal učiteľom angličtiny v Maine. A na jar 1973 predal svoj prvý román Carrie, ktorý mu čoskoro vyniesol veľký honorár a stal sa bestsellerom. Hovorí sa, že jeho manželka ho vytiahla z koša, lebo sa mu nezdal dosť dobrý. Dielo mu zarobilo toľko, že zanechal kariéru učiteľa a naplno sa venoval písaniu.

Nečakaný úspech tejto knihy znásobilo jej filmové spracovanie od režiséra Briana De Palmu z roku 1976 s mladou Sissy Spacekovou v úlohe nesmelej tyranizovanej dievčiny, ktorá v sebe objaví telekinetické schopnosti a pomstí sa tyranom. Vo filme hrá aj John Travolta.

Asi najlepším prenesením Kingovho diela na plátno je Osvietenie (1980, kniha vyšla v roku 1977). Desivý psychologický horor ovládol Jack Nicholson ako spisovateľ v izolácii, režíroval ho Stanley Kubrick.

Nicholson v hlavnej úlohe autora Jacka Torranca so svojou rodinou ide robiť zimného správcu do hotela Overlook v coloradských horách. V opustenom a izolovanom hoteli ho posadnú zlé sily v budove a zaútočia na ženu aj synčeka Dannyho, ktorý má nadprirodzené schopnosti „žiarenia“.

Ďalšou slávnou snímkou je väzenská dráma Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption, 1994) na motívy jednej Kingovej poviedky s hercami Timom Robbinsom a Morganom Freemanom v hlavných úlohách, ktoré získalo sedem nominácií na Oscara.

Strašidelný klaun

V inej filmovej adaptácii Schradni! (Thinner) z roku 1996 obézny právnik prejde ženu a čelí kliatbe, po ktorej drasticky chudne. V Prepotrebných zbytočnostiach (Needful Things, 1993) zase starý muž v malom mestečku proti sebe poštve všetkých obyvateľov.

Ďalší sfilmovaný horor s kultovým statusom a názvom The Mangler (1995) rozpráva o starom mangli, ktorý prahne po ľudskej krvi. A odkazom hororu Hmla (The Mist) z roku 2007 je, že najväčšie zlo sa ukrýva v ľuďoch samotných.

V novšej rovnomennej snímke podľa Kingovej knihy To z roku 2017 na seba zlo berie podobu zákerného klauna a v rôznych podobách a časových cykloch sužuje mestečko, pod ktorým sa ukrýva rozsiahly systém kanalizácií.

A najnovším filmom je tento rok natočený horor Prekliatie Salemu (Salem’s Lot) na motívy rovnomennej Kingovej knihy z roku 1975, ktorý by sa mal do kín dostať v roku 2023.

King, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov žánru hororu a trileru vôbec, sa za svoje dielo dočkal početných ocenení. V rámci žánrov hororových príbehov, vedeckej fantastiky a sci-fi literatúry je jedným z najpredávanejších autorov na svete.

Najbohatší spisovateľ

Dohromady doteraz napísal viac ako 50 kníh, z ktorých sa predalo 350 miliónov výtlačkov. Po svojich prvotných úspechoch začal tvoriť pod pseudonymom Richard Bachman z dôvodu, aby si overil, či za komerčný úspech vďačí svojmu menu.

Vďaka rozprávačskému talentu sa King vypracoval na jedného z najbohatších spisovateľov sveta. Už desaťročia fascinuje čitateľov svojou nekonečnou zásobou fantázie, ale aj zdravou dávkou realizmu, vďaka ktorej ochotne uveríme všetkému, čo sa deje s jeho postavami, či je to hrozné, krásne, absurdné alebo dojímavé.

V roku 2003 spisovateľa ocenili prestížnou americkou literárnou cenou National Book Awards. Časopis New York Times zaradil jeho román 22. 11. 1963 (11.22.63) medzi desiatku najlepších kníh roka 2011 a dostal aj mnohé ďalšie ocenenia.

Pán Mercedes (Mr Mercedes, 2014) získal napríklad prestížnu Cenu Edgara Allana Poea za najlepší krimi román za rok 2015. Na tretej priečke v rebríčku Top 10 komerčne najúspešnejších autorov magazínu Forbes sa Stephen King umiestnil v rokoch 2008 a 2011.

Dnes žije s manželkou v Maine, polovica jeho románov sa odohráva práve tam. Má rád rockovú muziku a rád si zahrá epizódne úlohy v snímkach, ktoré sa točia na motívy jeho kníh. A jednu snímku dokonca aj režíroval, a to v roku 1986 sci-fi horor Vzbura strojov (Maximum Overdrive).

Tiež podporuje rôzne miestne charity a hovorí o skúsenostiach so závislosťami od alkoholu a drog, ktoré prekonal. A v minulosti tiež o vlások unikol smrti, keď ho zrazilo auto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet