Na hlavný obsah

Martin Slivka bol filmárom svetového formátu

Zomrel pred 20 rokmi.

Priekopník etnografickej línie slovenského dokumentárneho filmu Martin Slivka sa podieľal na viac než 140 filmoch. S úctou o ňom hovoria filmári, etnografi aj divadelníci a s láskou naňho spomínajú jeho študenti bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU). 

Slivka sa narodil 1. novembra 1929 v obci Spišský Štiavnik v okrese Poprad. V roku 1955 absolvoval Filmovú a televíznu fakultu (FAMU) v Prahe. U profesora Karola Plicku vyštudoval odbor dokumentárny film.

Venoval sa folklóru a etnografii

Stredobodom Slivkovho záujmu bola predovšetkým etnografia a ľudová kultúra, čo sa odrazilo nielen v jeho filmovej tvorbe. Bol to jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity študovať odbor etnografia a folkloristika, ktorý úspešne absolvoval v roku 1963.

Jeho etnografický dokumentárny film o zvykoch a obradoch spojených so smrťou na bulharskej dedine nazvaný Odchádza človek (1968) zaradilo UNESCO v roku 1995 do kultúrneho svetového dedičstva a taktiež bol zaradený do Zlatého fondu slovenskej kinematografie.

V 60. rokoch 20. storočia nakrútil celý rad etnografických dokumentov, ako napríklad Metamorfóza vlákna (1968), Človek a hra (1968), Deti a hudba (1969), či Fašiangy (1969). V ďalšej dekáde ustupuje v tvorbe Martina Slivku etnografická línia a sústreďuje sa na dokumenty o umelcoch.

Popri filmovaní sa venoval aj výskumu ľudovej kultúry a folklóru. Svojimi dielami a štúdiami výrazne prispel k histórii ľudového divadla a etnografie. Vedomosti z oblasti ľudového divadla zhrnul v publikácii Slovenské ľudové divadlo (2002). 

Režisér Martin Slivka.
Režisér Martin Slivka bol filmárom svetového formátu. Foto: TASR/dafilms.com

Svoj posledný film nedotočil

Slivka mal hlboký vzťah aj k Terchovej a k ľudovej kultúre Jánošíkovho kraja. Terchovské motívy a inšpirácie sa výrazne premietli do niekoľkých jeho diel, ako napríklad Terchovská muzika (1984) a Muchovci (1988).

V roku 1990 realizoval rozsiahly dokumentárny 13-dielny seriál Deti vetra. Priblížil v ňom život, kultúru, zvyky a históriu Rómov v rôznych európskych krajinách.

Režisér sa trikrát stal laureátom národnej ceny za filmovú a televíznu tvorbu Igric. Zomrel 23. septembra 2002 v Bratislave vo veku 73 rokov uprostred rozpracovaného projektu Francúzski partizáni.

Život, bohatú tvorbu a prínos významnej osobnosti slovenskej kultúry a umenia zachytil v roku 2007 režisér Martin Šulík v dokumente nazvanom Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko