Na hlavný obsah

Medicínsko-technickí pracovníci vyzývajú vládu, aby zastavila výpovede lekárov

Výpadok lekárov bude podľa nich zlyhaním vlády.

Medicínsko-technickí pracovníci vyzývajú vládu, aby zastavila výpovede lekárov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SKMTP) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a celú vládu, aby zastavili výpovede lekárov.

Podľa komory je to posledná šanca, ako udržať systém zdravotníctva pri živote. Informovala o tom prezidentka komory Iveta Šluchová.

Poukazuje na to, že keď lekári prestanú pracovať, bude to zodpovednosťou vlády. Bude to podľa nej „fatálne, bezprecedentné zlyhanie“.

Komora verí, že ak by sa Heger a Kollár dohodli so zdravotníkmi, výpovede by sa dali ešte zastaviť. SKMTP zároveň vyjadruje solidaritu Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ).

Komora považuje za absolútny hazard zo strany vlády spoliehať sa na náhodu s počtami aj štruktúrou lekárov vo výpovediach. Vyhlásenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), že situáciu budú riešiť až po podaní výpovedí, komora nechápe.

„Zdravotníctvo a ľudia, ktorí v ňom pracujú, sú obrovský, zatiaľ funkčný mechanizmus, ktorý pracuje na hranici svojich možností. Myslieť si, že keď amputujete ruku, nohu či hlavu, tak všetko bude fungovať ďalej, je nezodpovedné a naivné,“ skonštatovala Šluchová.

Počet výpovedí naďalej stúpa

LOZ vo štvrtok (29. 9.) informovalo, že výpovede podá minimálne 1 948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú. Deklaruje však, že sú chcú ďalej konštruktívne rokovať.

Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Heger výzvou na zodpovednosť apeloval na lekárov, aby prehodnotili výpovede. Lengvarský avizoval stretnutia s riaditeľmi nemocníc aj odborármi. Rezort deklaroval, že pripúšťa novú požiadavku odborárov o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko