Na hlavný obsah

Menový fond poskytne Srí Lanke 2,9 miliardy dolárov

Aby sa vymanila z najhoršej ekonomickej krízy v jej histórii.

Menový fond poskytne Srí Lanke 2,9 miliardy dolárov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Medzinárodný menový fond (MMF) je pripravený poskytnúť Srí Lanke v nasledujúcich štyroch rokoch 2,9 miliardy dolárov (2,9 mld. eur), aby pomohol zachrániť krajinu trpiacu najhoršou hospodárskou krízou v histórii. Vyplýva to z predbežnej dohody, o ktorej vo štvrtok (1. 9.) informovali tlačové agentúry.

Dohoda pomôže obnoviť finančnú a makroekonomickú stabilitu a dlhovú udržateľnosť, uviedol vo vyhlásení tím MMF, ktorý je na Srí Lanke na návšteve. Balík ešte musí schváliť vedenie MMF a musia ho podporiť tiež veritelia Srí Lanky, medzi ktoré patria krajiny ako Čína, India a Japonsko.

„Treba, aby veritelia súhlasili s oddlžením a tiež aby ďalší partneri poskytli financie, čím by sa zabezpečila dlhová udržateľnosť,“ píše sa vo vyhlásení MMF.

Srí Lanka sa potýka s najhoršou ekonomickou krízou od získania nezávislosti v roku 1948. V krajine s 22 miliónmi obyvateľov je nedostatok paliva, potravín, liekov a ďalšieho základného tovaru. Dochádza k dlhým výpadkom dodávok elektrickej energie.

Hospodárska kríza vyvolala mohutné protesty, ktoré prinútili bývalého prezidenta Gótabaju Rádžapakšu k úteku z krajiny. Z politických funkcií odišli aj ďalší členovia mocného klanu Rádžapakšov, vrátane expremiéra Mahindu Radžapakšu.

Obyvatelia Srí Lanky mocnú rodinu vinia z toho, že dlhé roky v krajine zle hospodárila. Krízu potom ďalej zhoršila pandémia choroby COVID-19 a ruská invázia na Ukrajinu.

Nový prezident Ranil Vikremesinghe predstavil v stredu (31. 8.) prechodný rozpočet, ktorý predpokladá zvýšenie niektorých daní, zníženie kapitálových výdavkov, obmedzenie inflácie a posilnenie programov pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet