Na hlavný obsah

Michaela Haydna považovali za lepšieho skladateľa ako jeho brata

Od jeho narodenia uplynulo 285 rokov.

Michael Haydn, celým menom Johann Michael Haydn, jeden z najúspešnejších skladateľov cirkevnej hudby neskoršieho 18. storočia, sa narodil 14. septembra 1737 v Rohrau. V utorok (14. 9.) od jeho narodenia uplynulo 285 rokov. Bol mladším bratom Josepha Haydna.

Podobne ako jeho brat, aj Michael Haydn sa stal chóristom v Dóme svätého Štefana vo Viedni. Získal tam svoje prvé hudobné vzdelanie. Z chórovej školy ho podľa portál Britannica prepustili, keď začal mutovať. Potom sa živil ako hudobník na voľnej nohe.

V roku 1757 sa stal kapelníkom biskupa v Grosswardeine v Uhorsku (dnes Oradea, Rumunsko) a v roku 1762 koncertným majstrom salzburského arcibiskupa. V Salzburgu zostal ako koncertný majster do konca života a v roku 1781 vystriedal Wolfganga Amadea Mozarta na poste katedrálneho organistu.

Lepší hudobný skladateľ ako jeho brat?

Michael Haydn bol počas svojho života považovaný za lepšieho skladateľa cirkevnej hudby ako jeho brat. Z mnohých omší, ktoré napísal, je podľa portalu Britannica práve Missa a due cori (známa aj ako Missa Hispanica, 1786) mimoriadnym dielom pre orchester a vokálnych sólistov. Jeho Requiem z roku 1771 ovplyvnilo Mozartovo vlastné slávne Requiem z roku 1791.

Haydn napísal aj množstvo symfónií, divertimentov a iných svetských skladieb. Bol dôverným priateľom Mozarta (ktorý napísal duo huslí a violy, aby splnil objednávku, na ktorú bol Haydn príliš chorý) a bol učiteľom Carla Maria von Webera.

Zomrel 10. augusta 1806 v Salzburgu. Po jeho smrti utrpela Haydnova povesť dlhé zatmenie a až po druhej svetovej vojne boli jeho zásluhy opäť uznané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet