Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva spustilo registráciu na očkovanie proti omikronu

Jedná sa o posilňujúce dávky.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo registráciu na očkovanie proti omikronu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI)  spustilo registráciu na očkovanie vakcínami proti COVID-19, adaptovanými na variant omikron. Tieto vakcíny možno podať iba ako posilňujúce (tzv. booster) dávky. Informovalo o tom v utorok (20. 9.) MZ SR.

Na začiatku septembra schválila Európska lieková agentúra (EMA) upravené verzie pôvodných vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna, aby zabezpečili lepšiu ochranu proti aktuálne dominantnému variantu omikron. 

Záujemci o očkovanie adaptovanými vakcínami sa môžu zaregistrovať cez stránku korona.gov.sk. Do konca týždňa im budú pridelené termíny podľa dostupných kapacít postupne sa otvárajúcich očkovacích centier.

Nové omikronové vakcíny nemôžu byť podané ako prvé dávky. Vakcíny sú určené len pre posilňujúce (booster) dávky, to znamená že ich môžu dostať iba osoby, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami proti COVID-19. 

Počas prvého týždňa sa bude očkovať  prostredníctvom registrácie v pätnástich očkovacích centrách (v dvanástich vakcínou Comirnaty-Pfizer a v troch vakcínou Spikevax-Moderna, pričom kompletný zoznam centier je uvedený v tabuľke pod textom).

Očkovanie omikronovou vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer-BioNTech bude prebiehať vo vakcinačných centrách (najmä v nemocniciach), a tiež aj v ambulanciách lekárov v sieti všeobecných lekárov pre dospelých a všeobecných lekárov pre deti a dorast.

Očkovacie centrá sa budú zapájať postupne

Aktuálne však prebieha proces zazmluvňovania príslušných subjektov. A teda vakcinačné centrá budú do očkovania zapájané postupne.

V prípade, že záujemca zadá pri registrácii preferované očkovacie centrum mimo tých, ktoré sa nachádzajú v zozname, bude presunutý do tzv. Čakárne. Termín v ním zvolenom očkovacom centre sa mu pridelí hneď, ako to bude možné.

Ako MZ SR uviedlo,  očkovanie v týchto vakcinačných centrách bude spúšťané postupne po splnení všetkých zákonných povinností. Ak teda majú ľudia záujem o čo najskoršie podanie vakcíny, MZ SR im odporúča vybrať si pri registrácii spomedzi vymenovaných, resp. ponúkaných  vakcinačných centier.

Vakcíny sú určené pre zdravú populáciu, ako aj pre rizikové skupiny. MZ SR pripomína, že tieto vakcíny je možné podať (kombinovať) po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti COVID-19 dostupnej v SR. A to vrátane vakcín Vaxzevria (AstraZeneca), JCOVDEN (Janssen) alebo Sputnik V. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedol podrobnosti o všetkých vakcínach a zverejnil aktualizované otázky a odpovede k novým upraveným vakcínam.

Očkovanie prostredníctvom registrácie

(aktualizované informácie budú zverejnené na webovej stránke MZ SR)

Comirnaty/Omikron (spolu 12 centier)

Fakultná nemocnica Nitra
Fakultná nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov
Nemocnica AGEL Bánovce nad Bebravou
Poliklinika Mlynská dolina Bratislava
Univerzitná nemocnica L.Pasteura Košice
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina
Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica
DETI – Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica
Nemocnica s poliklinikou Myjava
Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky
Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená
Fakultná nemocnica Trnava

Spikevax/Omikron (spolu 3 centrá)

Poliklinika Mlynská Dolina
Poliklinika Sabinov
Fakultná nemocnica Nitra

Očkovanie bez registrácie – od 23. septembra 2022

(aktualizované informácie budú zverejnené na webovej stránke MZ SR)

Na snímke možnosti očkovania bez registrácie.
Na snímke možnosti očkovania bez registrácie.Foto: Ministerstvo zdravotníctva

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko