Na hlavný obsah

Ministri 15 krajín EÚ, žiadajú strop na veľkoobchodnú cenu plynu

A to vrátane Karela Hirmana.

Ministri 15 krajín EÚ, žiadajú strop na veľkoobchodnú cenu plynu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministri zodpovední za energetiku z 15 členských krajín EÚ, vrátane ministra hospodárstva SR Karela Hirmana, zaslali v utorok večer (27. 9.) otvorený list eurokomisárke pre energetiku Kadri Simsonovej. V ňom ju v snahe riešiť súčasnú energetickú krízu vyzvali na zastropovanie veľkoobchodnej ceny zemného plynu.

Ministri upozornili, že energetická kríza, ktorá sa začala minulú jeseň, sa zhoršila a spôsobuje neudržateľné inflačné tlaky. Tie tvrdo zasahujú európske domácnosti a podniky.

„Oceňujeme úsilie Európskej komisie a opatrenia, ktoré predložila na riešenie krízy. Musíme však ešte vyriešiť najvážnejší problém zo všetkých: veľkoobchodnú cenu zemného plynu,“ uvádza sa v spoločnom liste 15 ministrov.

Cenový strop, ktorý od začiatku žiada čoraz väčší počet členských štátov, je podľa nich jediným opatrením, ktoré každému členskému štátu pomôže zmierniť inflačný tlak, zvládnuť očakávania a poskytnúť vhodný rámec v prípade možných prerušení dodávok a obmedziť nadmerné zisky v sektore.

Ministri upozornili, že cenový strop by sa mal uplatňovať na všetky veľkoobchodné transakcie so zemným plynom. A nemal by sa obmedzovať na dovoz z konkrétnych krajín.

Zastropovanie podľa nich môže byť navrhnuté tak, aby sa zaistila bezpečnosť dodávok a voľný tok plynu v rámci Európy. A zároveň aby bol naplnený spoločný cieľ –  znížiť dopyt po plyne.

„Tento strop je prioritou a možno ho doplniť návrhmi na posilnenie finančného dohľadu nad trhom s plynom a vytvorenie alternatívnych referenčných hodnôt pre tvorbu cien plynu v Európe,“ uvádza sa v dokumente.

Mimoriadne stretnutie ministrov energetiky

Ministri v závere svojho listu komisárku Simsonovú vyzvali, aby v mene exekutívy EÚ predložila v tomto smere návrh, ktorý bude prerokovaný na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre energetiku 30. septembra v Bruseli. O mimoriadne stretnutie ministrov energetiky požiadalo české predsedníctvo v Rade EÚ.

Po piatkových (30. 9.) rokovaniach Rady ministrov bude čo najskôr nasledovať legislatívny návrh z dielne eurokomisie, o ktorom by ešte v októbri mohli hlasovať poslanci Európskeho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika