Na hlavný obsah

Ministri SaS podali demisie, v praxi sa zatiaľ nič nezmenilo

Mená nástupcov nikto nepozná.

Ministri SaS podali demisie, v praxi sa zatiaľ nič nezmenilo
Predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Demisie štyroch ministrov za SaS už sú v podateľni Prezidentského paláca. Strana očakáva, že prezidentka Zuzana Čaputová ich prijme a vymenuje nástupcov čo najskôr. Slovenská ústava však pojem minister v demisii nepozná, v demisii môže byť len celá vláda.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

Nominanti SaS sú tak ministrami nedobrovoľne. „Pokým nerozhodnú o prijatí demisie, tak dovtedy minister ďalej riadne vykonáva funkciu. Akonáhle ministra prezident odvolá, tak poverí iného člena vlády výkonom funkcie tohto ministra alebo ak príde premiér s konkrétnym návrhom, tak rovno vymenuje nového ministra. Inštitút ministra v demisii ústava nepozná,“ vysvetľuje aktuálnu situáciu ústavný právnik Tomáš Hubinák.

Prezidentka chce demisie prijať

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister zahraničných vecí Ivan Korčok, minister školstva Branislav Grohling a minister hospodárstva Richard Sulík tak naďalej zostávajú ministrami – ako ich kolegovia už z bývalej koalície.

„Ministri za SaS chcú, aby prezidentka prijala ich demisie a vymenovala ich zástupcov čo najskôr. Dovtedy sú pripravení plniť si svoje povinnosti,“ píše sa v stanovisku strany.

Prezidentka je pripravená demisie prijať. „Nevidím dôvod, aby som predlžovala agóniu, v ktorej je Slovensku už dva mesiace,“ uviedla.

Mená nástupcov verejnosť stále nepozná

Očakáva však aj mená nástupcov, ktoré jej zatiaľ zaslané neboli. Problém môže nastať v momente ak s menami nástupcov nebude súhlasiť.

„Ak si pani prezidentky povie, že zatiaľ neprijíma demisie, ktoré podali, tak si myslím, že to je riešenie, ktoré je udržateľné len v horizonte niekoľkých dní,“ hovorí právnik Radoslav Procházka.

Dodáva, že ministrov nemôžu nútiť chodiť na rokovanie vlády. „Preto si myslím, že úsilie pani prezidentky bude smerovať k tomu, aby sa predišlo eskalácii konfliktu na úrovni najvyšších ústavných činiteľov, aby tá situácia mala riešenie, ktoré bude aj lege artis, ale aj funkčné,“ povedal.

Hlava štátu sa zo svojej pracovnej cesty na Balkáne vráti v stredu (7. 9.), keď by mala zasadať aj vláda. Uvidí sa či aj s ministrami SaS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál