Na hlavný obsah

Mnohým zamestnancom vo verejnej správe 500-eurový príspevok ešte neprišiel

Samosprávy naň nemajú peniaze.

Mnohým zamestnancom vo verejnej správe 500-eurový príspevok ešte neprišiel
Peniaze - ilustračné foto. Foto: TASR

Päťstoeurová pomoc mnohým zamestnancom samospráv ešte neprišla. Niektoré obce pritom odmeny už vyplatili. Na sume sa dohodla vláda so sociálnymi partnermi ešte v júni. Časť obcí a miest varuje, že vyplatiť jednorazový príspevok nezvládne.

„To nám robí náklad vo výške 450 000 eur, na ktoré nemáme. Pre tieto položky sa dostávame do mínusového stavu bežného rozpočtu,“ uviedla primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Predseda Združenia miest a obcí Branislav Tréger o peniazoch na príspevky ešte plánuje hovoriť s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Podľa neho nie je fér, že zamestnancom v súkromných zariadeniach sociálnych služieb odmenu preplatí štát a zariadeniam, ktoré patria pod samosprávy, nie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyššie územné celky ako napríklad Bratislavský či Nitriansky samosprávny kraj v rozpočtoch našli na odmeny peniaze z rezerv. „Mesto Prešov tieto odmeny zatiaľ nevyplácalo, záležitosťou sa však intenzívne zaoberáme,“ vysvetlil hovorca mesta Vladimír Tomek.

Matovič má v preplácaní príspevkov zo štátnej pokladnice jasno. Samosprávy si musia poradiť samy. Pod dohodu so štátom a s odborármi o vyplatení odmien sa podpísali aj ony.

Napriek tomu, že mnohé mestá a obce peniaze na odmeny nemajú, musia ich svojim zamestnancom vyplatiť. Tí by totiž príspevky mohli vymáhať aj súdnou cestou a podľa odborníkov by takmer určite uspeli.

Starostovia a primátori majú čas ešte niekoľko mesiacov, aby predsa len našli peniaze na odmeny. V kolektívnej zmluve sa totiž píše, že odmeny majú vyplatiť v septembri, najneskôr však do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko