Na hlavný obsah

Monzúnové dažde v Indii a Nepále zabili už 48 ľudí

Bilancia sa môže ešte zvýšiť.

Monzúnové dažde v Indii a Nepále zabili už 48 ľudí
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Silné monzúnové dažde a zosuvy pôdy na pomedzí Indie a Nepálu zabili v posledných dňoch 48 ľudí. S odvolaním sa na nedeľné (18. 9.) vyhlásenie úradov o tom informovala agentúra AFP. Zosuvy na západe Nepálu zavalili stovky domov a vzali 22 životov. V severoindickom štáte Uttarpradéš od piatka (16. 9.) zomrelo 26 ľudí.

Počet obetí piatkových zosuvov pôdy v Nepále stúpol na 22, ďalších 11 ľudí utrpelo zranenia a troch z nich previezol vojenský vrtuľník do nemocnice. Po jednej osobe sa stále pátra. Na mieste pokračujú záchranné práce, policajti a vojaci odpratávajú sutiny a rozdávajú potraviny, stany a oblečenie.

Na druhej strane hranice v indickom štáte Uttarpradéš zomrelo od piatka 26 ľudí, sobotňajšia bilancia (17. 9.) bola 17 obetí. Najväčšiu skupinu tvorí deväť zavalených spiacich robotníkov.

Monzúnové dažde v južnej Ázii zvyčajne začínajú v júni a končia v októbri a prinášajú 70 až 80 % ročného úhrnu zrážok. Pre klimatickú zmenu sa počasie nad indickým subkontinentom mení a vedci varujú, že dôsledkom môžu byť podobné extrémne prejavy, ako skoršie alebo nadmerné monzúnové dažde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet