Na hlavný obsah

Muž predstieral 24 rokov duševnú poruchu pre invalidný dôchodok

Sociálnu poisťovňu pripravil o viac ako 56 000 eur.

Muž predstieral 24 rokov duševnú poruchu pre invalidný dôchodok
Ilustračná snímka budovy Sociálnej poisťovne. Foto: TASR

Subvenčného podvodu sa dopustil 46-ročný muž z okolia Piešťan. Odhalili ho trnavskí kriminalisti. Podľa zistení od novembra 1993 do augusta 2017 mal neoprávnene poberať invalidný dôchodok.

Sociálnu poisťovňu pripravil o viac ako 56 000 eur. Informovala o tom trnavská polícia na sociálnej sieti. Polícia na základe získaných dôkazov, znaleckých posudkov a výsluchov muža obvinila.

Obvinený muž prvýkrát požiadal o príspevok, keď dovŕšil 18 rokov. Mentálnu retardáciu stredného stupňa predstieral takmer 24 rokov. Zdravotný stav deklaroval Sociálnej poisťovni lekárskymi správami od viacerých odborných lekárov, a to nielen pri zisťovacej prvotnej posudkovej kontrole, ale aj na opakovaných kontrolách.

V ambulanciách celé roky simuloval duševné poruchy, ťažko komunikoval a dokonca bol plne pozbavený spôsobilosti na právne úkony.

V roku 2017 však požiadal pre prácu o prinavrátenie plnej spôsobilosti a vo vypracovanom posudku neboli potvrdené a ani zistené diagnózy, na základe ktorých by mal nárok na vyplácanie invalidného dôchodku. Preto v tom istom roku došlo k pozastaveniu vyplácania dávok.

Muža stíhajú na slobode. Ak ho súd uzná vinným, za podvod v takomto rozsahu mu môže hroziť trest odňatia slobody na 5 až 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko