Na hlavný obsah

Muži povolaní v rámci ruskej mobilizácie prichádzajú na základne

Mnohí z nich nemajú žiadne vojenské skúsenosti z posledných rokov.

Muži povolaní v rámci ruskej mobilizácie prichádzajú na základne
Ruský branec a jeho manželka sa objímajú počas rozlúčky pred vojenským náborovým centrom v ruskom Volgograde. Foto: TASR/AP

Prvé skupiny mužov povolaných v rámci ruskej čiastočnej mobilizácie začali prichádzať na vojenské základne, uviedla v pondelok (26. 9.) vo svojej pravidelnej správe britská vojenská rozviedka. Mnoho z týchto vojakov podľa nej nemá žiadne vojenské skúsenosti z posledných rokov.

„Rusko teraz bude čeliť administratívnemu a logistickému problému, ako zabezpečiť výcvik vojakov,“ uvádza sa v správe zverejnenej na twitteri britského ministerstva obrany.

Zároveň upozorňuje, že vzhľadom na nedostatok vojenských inštruktorov a rýchlosť začatej mobilizácie bude mnoho ruských vojakov zrejme nasadených na front s minimálnou príslušnou prípravou, čo pravdepodobne povedie k vysokým stratám.

Ruský prezident Vladimir Putin minulú stredu (21. 9.) vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, ide pritom o prvú ruskú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Ukrajinskí a západní pozorovatelia tento krok pokladajú za nepriame priznanie neúspechu od februára trvajúcej ruskej vojny na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet