Na hlavný obsah

Na Filipínach evakuujú obyvateľov pobrežných oblastí, očakávajú tajfún Noru

Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu.

Na Filipínach evakuujú obyvateľov pobrežných oblastí, očakávajú tajfún Noru
Na Filipínach evakuujú obyvateľov pred blížiacim sa tajfúnom Noru. Foto: twitter/Reuters

Filipínske úrady v nedeľu (25. 9.) začali evakuovať obyvateľov pobrežných oblastí. Hlavný ostrov Luzon s metropolou Manilou sa tak pripravuje na tajfún Noru. Ten je síce zatiaľ búrkou tretej kategórie z piatich, avšak stále silnie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa filipínskeho úradu pre riešenie katastrof sa stal tajfún Noru postupne supertajfúnom a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu. Ešte v sobotu (24. 9.) večer to bolo 120 kilometrov za hodinu.

Očakáva sa, že bude aj naďalej zosilňovať a udrie na pevninu v nedeľu popoludní či večer miestneho času s vetrom s rýchlosťou 185 až 205 kilometrov za hodinu.

„Požiadala som našich starostov, aby dodržali prísnu preventívnu evakuáciu,“ uviedla guvernérka filipínskej provincie Quezón Helen Tanová. Rybári z pobrežných oblastí dostali zákaz vyraziť na more, dodala.

Filipíny zasiahne ročne v priemere 20 tropických búrok, ktoré spôsobujú povodne a zosuvy bahna. Noru je tento rok jedenásta. Pri tajfúne Rai, ktorý zasiahol Filipíny vlani v decembri, prišlo o život viac ako 400 ľudí a vyše 1 000 ich bolo zranených.

Doteraz najväčšiu katastrofu spôsobil supertajfún Haiyan, pri ktorom v novembri 2013 zahynulo vyše 6 300 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet