Na hlavný obsah

Na hranici medzi Kirgizskom a Tadžikistanom vypukli prestrelky

Obe krajiny sa vzájomne obviňujú z provokácií.

Na hranici medzi Kirgizskom a Tadžikistanom vypukli prestrelky
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Na hranici medzi Kirgizskom a Tadžikistanom vypukli prestrelky, uvádza v stredu (14. 9.) agentúra Interfax. Pohraničné stráže oboch krajín sa navzájom vinia z paľby z mínometov a ďalších zbraní. Doteraz ohlásili najmenej jednu obeť a niekoľko zranených.

Tadžická strana vo vyhlásení uviedla, že kirgizská pohraničná stráž začala bez predchádzajúcej provokácie druhej strany v kirgizskej provincii Batken páliť strelnými zbraňami a mínomety na tadžické pozície. Jeden príslušník tadžickej pohraničnej stráže pri strete zahynul a dvaja utrpeli zranenia, napísala agentúra RIA Novosti.

Podľa kirgizskej pohraničnej stráže z mínometov na jej členov strieľali tadžickí vojaci. Pri prestrelke utrpeli zranenia dvaja príslušníci ozbrojených síl. Kirgizsko tiež od 14.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) oznámil ďalší incident na inom mieste provincie Batken, kde podľa neho tadžická pohraničná stráž začala strieľať na kirgizských vojakov.

Agentúra Reuters píše, že podobné potýčky na kirgizsko-tadžickej hranici sú časté. Tento rok koncom apríla si konflikt o vodný zdroj na hraniciach medzi týmito postsovietskymi republikami vyžiadal najmenej šesť mŕtvych a desiatky zranených. Obe krajiny podporujú Rusko, ktoré tento rok vo februári začalo inváziu na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet