Na hlavný obsah

Na hranici s Ukrajinou zachytili fotopasce tigra

Ušiel z domáceho chovu.

Na hranici s Ukrajinou zachytili fotopasce tigra
Ilustračná snímka tigra v prírode. Foto: Unsplash

Tiger, ktorého zachytili fotopasce na ukrajinsko-slovenskej hranici, ušiel z domáceho chovu jedného z obyvateľov v obci Strychava na zakarpatskej Ukrajine.

Potvrdil to riaditeľ Správy Národného parku (SNP) Poloniny Miroslav Buraľ s tým, že mláďa ešte na začiatku vojnového konfliktu previezli zo zoologickej záhrady z východnej časti Ukrajiny pre prebiehajúce boje.

„Už vieme, o akého jedinca ide. Zatiaľ ho však nikto nespozoroval na slovenskej strane. Je možné, že sa vrátil naspäť,“ dodal Buraľ. Ďalej vysvetlil, že ide o niekoľkomesačné mláďa tigra. Jedinec je však z chovu zvyknutý na prítomnosť ľudí. Chovali ho totiž vo voliére , kam sa s ním mohli ľudia chodiť fotografovať.

Pohyb mladého tigra zaznamenali fotografie z fotopascí v územnej pôsobnosti SNP Poloniny, v katastroch obcí Brezovec, Klenová a Ulič.

Pri pohybe v teréne je podľa ochranárov treba zachovať obozretnosť, zároveň nešíriť paniku. V prípade, že niekto šelmu spozoruje, mal by to ohlásiť polícii, starostovi najbližšej obce, prípadne priamo SNP.

Ochranári sú pripravení vykonať urgentne jeho odchyt a presunúť ho do ZOO Bojnice. Ide o medzinárodne chránený druh.

Polícia vyzýva na zvýšenú opatrnosť a v záujme vlastnej bezpečnosti by obyvatelia či návštevníci okolia nemali pristupovať k žiadnym riskantným krokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko