Na hlavný obsah

Na Slovensku existuje už len jediný pestovateľ chmeľu

Vysoké ceny energií mu však neprajú.

Na Slovensku existuje už len jediný pestovateľ chmeľu
Ilustračná snímka - chmeľ. Foto: RTVS

Zo 42 pestovateľov chmeľu v minulosti zostal posledný, a to v Nemšovej. Chmeľovú tradíciu chce udržať, no aktuálne podmienky jeho zámeru neprajú.

Kedysi bežná súčasť polí v rôznych regiónoch našej krajiny, v súčasnosti nemšovská rarita – chmeľnica. Agronóm zhodnotil tohtoročnú úrodu. Rastliny by mali dorásť po vrch opornej konštrukcie. „Rastliny sú nižšie, ale zato je tu dosť veľa šišiek. Niektorým chýba zhruba meter. Niektoré sú úplne navrchu. Zber sa začal úspešne,“ uviedol agronóm Michal Bulko.

Poľnohospodárske družstvo aktuálne zamestnáva na chmeľnici približne 40 ľudí. Nájsť pracovnú silu nie je jednoduché. RTVS zaujímalo, čo odrádza ďalších od pestovania plodiny potrebnej na výrobu piva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podľa pestovateľov je obrovským problémom rozdrobenosť pozemkov na Slovensku. Pomohlo by, keby sa pôda rýchlejšie sceľovala. Významne by pomohlo keby Slovenský pozemkový fond (SPF) dával súhlas na výstavbu chmeľníc na jeho pozemkoch,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„V prípade, že právny subjekt prejaví záujem, splní zákonom stanovené podmienky a predloží projekt s cieľom vybudovať chmeľnicu, SPF mu pôdu prenajme,“ povedal generálny riaditeľ SPF Ján Marosz.

Nemšovský pestovateľ chmeľu aktuálne rieši, ako vykryje ďalšie sezóny. Napríklad náklady na vysušenie celej produkcie chmeľu mu stúpli pre cenu plynu z 25 000 eur na 200 000 eur.

Poľnohospodári môžu pri pestovaní chmeľu získať dva druhy podpôr. Je to kumulácia európskych a národných platieb. V porovnaní so susednou Českou republikou sú to však stále len polovičné podpory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny