Na hlavný obsah

Na Slovensku pribudli ďalšie dva prípady opičích kiahní

Celkovo tak počet laboratórne potvrdených prípadov dosiahol 14.

Na Slovensku pribudli ďalšie dva prípady opičích kiahní
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Na Slovensku pribudli počas tohto týždňa dva nové prípady opičích kiahní. Celkovo tak počet laboratórne potvrdených prípadov dosiahol 14. Obe osoby sú vo vekovej skupine 20 – 59 rokov, hospitalizáciu nepotrebovali.

Súvislosť s doteraz potvrdenými prípadmi a ani vzájomná epidemiologická súvislosť sa medzi týmito prípadmi doteraz nepotvrdila. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

„V jednom prípade je vzhľadom na cestovateľskú anamnézu možné, že k nákaze prišlo v zahraničí. V druhom prípade testovanie na opičie kiahne vykonali vzhľadom na rizikový kontakt s osobou, u ktorej ochorenie zistili až po jej návrate do zahraničia,“ uviedol ÚVZ.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že je možné dosiahnuť elimináciu epidémie opičích kiahní v Európe a podľa najnovších údajov sa počet prípadov v niektorých európskych krajinách spomaľuje.

Týždenný pokles výskytu prípadov zaznamenali napríklad v Španielsku, Francúzsku, Nemecku alebo Portugalsku. „Na Slovensku sme v súlade s očakávaniami priebežne nezaznamenali výrazný nárast počtu ochorení a vznik epidémií, ale len výskyt sporadických prípadov,“ dodáva ÚVZ. Dá sa očakávať, že sporadické prípady opičích kiahní sa ešte môžu naďalej objavovať.

ÚVZ upozorňuje, že napriek poklesu počtu nových prípadov sa ochorenie stále šíri a je preto potrebné zachovávať obozretnosť. Ďalšiemu výskytu nových prípadov opičích kiahní v Európe totiž možno zamedziť jedine prevenciou. Ale aj včasným rozpoznaním príznakov ochorenia u chorých na opičie kiahne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko