Na hlavný obsah

Na trhu sa objavila najdlhšia kniha v jednom zväzku na svete

Fyzicky ju nie je možné prečítať.

Na trhu sa objavila najdlhšia kniha v jednom zväzku na svete
Na snímke limitovaná edícia japonského manga komiksu One Piece. Foto: Twitter/Creapills

Najdlhšou existujúcou knihou sveta, ktorá sa dostala na trh, je limitovaná edícia japonského manga komiksu One Piece. Má 21 450 strán a fyzicky sa nedá prečítať. Takže nejde ani tak o knihu, ako skôr o sochu, napísal spravodajský server The Guardian.

Kniha, ktorej cena je 1 900 eur, nie je pripísaná Eiičirovi Odovi, teda autorovi a výtvarníkovi mangy One Piece, ktorá vychádza od roku 1997 každý týždeň v japonskom časopise Šónen Džump.

Namiesto toho sa predáva ako dielo Ilana Manouacha, multižánrového umelca, ktorý navrhol limitovanú edíciu s názvom ONEPIECE.

Manouach vytlačil japonské digitálne vydanie One Piece a zviazal ich dokopy. Komiks nespracoval ako knihu, ale ako „sochársky materiál“, ako uvádza francúzsky vydavateľ knihy – či umeleckého diela – vydavateľstvo JBE.

Ako povedal hovorca JBE, ONEPECE je „socha, ktorá má podobu knihy, avšak nie je ju možné prečítať“. Je zatiaľ najväčšou na svete čo do počtu strán a šírky chrbta. Zámerom umelca bolo zhmotniť duálnu podstatu komiksov, ktoré majú „úžitkovú hodnotu pre čitateľov a výmennú hodnotu pre zberateľov“.

Komiksy už dlho existujú ako tovar aj ako literatúra. To už prijal aj samotný komiksový priemysel. Jedna zo spoločností, CGC, ponúka službu, kedy komiksy zákazníkov triedi a zatavuje do ochranného plastu.

Zároveň sa vraj autor chcel vyjadriť k fenoménu onlinového šírenia a nespútanej digitalizácie komiksového priemyslu. Tá spochybňuje najmodernejšie komiksové remeslo a posúva ho jednoducho do kategórie „veľkých dátových súborov“, dodal vydavateľ.

Nech už je ONEPECE klasifikovaný ako čokoľvek, zdá sa, že pre neho existuje trh. Limitovaný náklad 50 výtlačkov po vydaní siedmeho septembra vypredali len za niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet