Na hlavný obsah

Na Ukrajine našli ďalší masový hrob

Rusko musí niesť zodpovednosť, vyhlásil Zelenskyj.

Na Ukrajine našli ďalší masový hrob
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (15. 9.) povedal, že v meste Izium na východe Ukrajiny objavili vyšetrovatelia masový hrob. Ukrajinská armáda len nedávno oslobodila toto mesto spod ruskej okupácie. Informuje o tom agentúra AFP.

„Chceme, aby svet vedel, čo spôsobila ruská okupácia,“ povedal Zelenskyj. Počet nájdených tiel či príčinu ich smrti však nešpecifikoval.

Predstaviteľ miestnej polície Serhij Bolvinov pre britskú televíziu Sky News povedal, že v Iziume našli hromadné pohrebisko so 440 hrobmi. „Môžem povedať, že tu (v Iziume) je jedno z najväčších pohrebísk, na ktorom sa nachádza viac ako 440 hrobov,“ uviedol.

Bolvinov dodal, že všetky telá z masového hrobu exhumujú a prevezú na forenznú expertízu v rámci úsilia ukrajinskej prokuratúry zhromaždiť dôkazy o podozreniach z páchania vojnových zločinov. Príčinu smrti ľudí pochovaných na tomto pohrebisku podľa neho stanovia počas vyšetrovania.

Zelenskyj prirovnal Izium k mestám Buča a Mariupol, ktoré sa stali symbolmi zverstiev spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajine. Rusko musí podľa jeho slov niesť zodpovednosť za túto vojnu. „Urobíme pre to všetko,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet