Na hlavný obsah

Na Ukrajine páchali vojnové zločiny, zistili vyšetrovatelia OSN

Okrem iného aj znásilňovali, mučili a protizákonne zadržiavali deti.

Na Ukrajine páchali vojnové zločiny, zistili vyšetrovatelia OSN
Ilustračná snímka. Foto: New York Times

Vyšetrovacia komisia OSN k Ukrajine konštatovala, že na Ukrajine po ruskej invázii páchali vojnové zločiny. Okrem iného aj znásilňovali, mučili a protizákonne zadržiavali deti.

Komisia sa bude zaoberať aj tvrdeniami o nútených prepravách a adopciách detí. Pri ústnom predstavení prvých záverov komisie o tom v piatok (23. 9.) informoval jej predseda Erik Möse.

„Na základe zhromaždených dôkazov komisia dospela k záveru, že na Ukrajine sa páchali vojnové zločiny,“ povedal Möse Rade OSN pre ľudské práva pri prvej bilancii bombardovania civilných oblastí, vrážd, mučenia, zlého zaobchádzania a sexuálneho násilia po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu.

Nór, ktorý predtým predsedal Tribunálu OSN pre vojnové zločiny spáchané v Rwande, hovoril aj o prípadoch, pri ktorých na Ukrajine „znásilňovali, mučili a nelegálne zadržiavali deti“. Möse zdôraznil, že komisia je pri svojej práci nezávislá a nestranná. Uviedol aj dva prípady zlého zaobchádzania s ruskými vojakmi.

Rusko sa na piatkovom (23. 9.) zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva nezúčastnilo. S vyšetrovacou komisiou, ktorú zriadili v marci, odmieta spolupracovať.

Predbežná ústna správa sa opierala o vyšetrovanie v Kyjeve, Černihive, Charkove a Sumách, kde zástupcovia komisie navštívili spolu 27 miest a hovorili s viac ako 150 obeťami a svedkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet