Na hlavný obsah

Maria Callasová bola najslávnejšou opernou umelkyňou 20. storočia

Ctitelia jej dali prezývku La Divina - božská.

Maria Callasová bola najslávnejšou opernou umelkyňou 20. storočia
Na snímke operná umelkyňa Maria Callasová. Foto: TASR/AP

V piatok (16. 9.) uplynulo 45 rokov od úmrtia sopranistky gréckeho pôvodu a najslávnejšej opernej umelkyne 20. storočia Marie Callasovej.

Speváčka obdarená nádherným sopránom bola schopná zaspievať rovnako dramatické partie v operách Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera, ako aj ľahké koloratúry z opier Gioacchina Rossiniho.

Obdobie jej vrcholnej kariéry trvalo krátko, sotva 15 rokov. Ale bola to hudobná explózia. Ctitelia jej dali prezývku La Divina – božská.

Vlastným menom Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropulos sa narodila 2. decembra 1923 v Brooklyne v americkom New Yorku gréckym rodičom.

Callasovej manželstvo, uzavreté s talianskym podnikateľom Giovannim Battistom Meneghinim na jar 1949, bolo manželstvom z rozumu.

Bleskovú kariéru, ktorá sa začala dva roky predtým vynikajúcim vystúpením v opere La Gioconda v talianskej Verone, jej totiž pomáhal budovať práve on.

Nasledovali londýnska Covent Garden (Spojené kráľovstvo), parížska Grand Opera (Francúzsko), newyorská Metropolitan Opera (USA) a samozrejme milánska La Scala (Taliansko), kde vyhrala „vojnu sopránov“ s veľkou rivalkou Renatou Tibaldiovou.

Začal ju zrádzať hlas

S vystúpeniami sa Callasová definitívne rozlúčila v roku 1965 v Covent Garden, keď ju začal zrádzať hlas.

V lete 1959 sa na palube luxusnej jachty Christina začal jej deväťročný vzťah s Aristotelom Onassisom. Napriek veľkej láske nebola životná situácia obidvoch jednoduchá.

Jej manžel Meneghini nesúhlasil s rozvodom a Onassis sa síce s manželkou rozišiel, ale jeho dve deti – dcéra a syn – a rodina bola proti jeho novej partnerke.

Na snímke operná umelkyňa Maria Callasová.
Na snímke operná umelkyňa Maria Callasová.Foto: Wikipedia-voľné dielo

Napokon sa medzi nich v roku 1968 postavila slávna žena Jacqueline Bouvierová-Kennedyová, vdova po 35. americkom prezidentovi Johnovi Fitzgeraldovi Kennedym.

„Už iba moji psi ma nezradili“, takto trpko okomentovala Callasová sobáš Aristotelesa Onassisa s Jackie Kennedyovou, usadila sa v Paríži a čoraz viac sa stránila ľudí.

V roku 1975, keď sa Onassis ocitol v parížskej nemocnici, opäť nadviazali kontakt. Veľmi srdečný, ale bolo to už krátko pred jeho smrťou.

O dva roky neskôr veľká diva operného neba odišla za ním. Zomrela vo Francúzsku 16. septembra 1977 náhle vo svojom parížskom apartmáne. Mala iba 53 rokov. Jej smrť je zastretá tajomstvami.

Telo urýchlene spálili – aj napriek tradíciám gréckej pravoslávnej cirkvi. Popol rozprášili do Egejského mora. Oficiálnou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca, ale vedelo sa, že Callasová trpela depresiami a užívala silné antidepresíva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet