Na hlavný obsah

Najvyšší ústavní činitelia odsúdili plánovanú ruskú anexiu

Výsledky pseudoreferend nemajú žiadny právny účinok.

Najvyšší ústavní činitelia odsúdili plánovanú ruskú anexiu
Zľava prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: TASR/koláž RTVS
Zľava prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár.
Zľava prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár.Foto: TASR/koláž RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽANO) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v piatkovom (30. 9.) spoločnom vyhlásení odsúdili snahy Ruska o nelegálnu anexiu ukrajinského územia.

„Tieto oblasti Ukrajine násilne zabrali vojenskou agresiou zo strany Ruska, ktoré tak hrubo porušilo Chartu OSN, všetky základné princípy medzinárodného práva a spôsobilo obrovské ľudské a materiálne škody,“ uvádzajú vo vyhlásení.

Podľa nich výsledky pseudoreferend nemajú žiadny právny účinok a sú len snahou zakryť agresiu. „Moskva takto podkopáva úsilie o dosiahnutie mieru. Cielene eskaluje situáciu a snaží sa medzinárodné spoločenstvo zastrašiť a odradiť od ďalšej podpory Ukrajiny v jej spravodlivom obrannom boji,“ mienia.

Slovensko nemôže akceptovať kroky Ruska. Poprelo by tým základné princípy, na ktorých sa zakladá aj suverenita a teritoriálna integrita Slovenska, hovoria najvyšší ústavní činitelia.

„Slovenská republika uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát, ktorý je kandidátom na členstvo v Európskej únii. Jej územná celistvosť v medzinárodne uznaných hraniciach je nespochybniteľná,“ uzatvára trojica.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko