Na hlavný obsah

NAKA začala v kauze nákupu teplomerov trestné stíhanie

Teplomery vraj nakupovali za premrštené ceny.

NAKA začala v kauze nákupu teplomerov trestné stíhanie
Ilustračná snímka - logo NAKA. Foto: Facebook/Polícia SR

V súvislosti s nákupom bezkontaktných teplomerov Košickým samosprávnym krajom (KSK) začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné stíhanie. Potvrdil to Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru (PZ).

„Dňa 8. septembra tohto roku vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci pokračovacieho zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súbehu so zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a za prečin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súbehu s prečinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uviedol Slivka.

Aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania, vyšetrovateľ podľa neho nebude poskytovať bližšie informácie k stavu vyšetrovania.

O začatom trestnom stíhaní informovala v piatok (16. 9.) strana Hlas-SD s tým, že dvaja členovia jej krajskej organizácie podali koncom minulého roka v súvislosti s kauzou „predražených teplomerov“ na základe medializovaných informácií trestné oznámenie.

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 191 prechodových teplomerov za viac ako 165 000 eur. Ďalších 14 teplomerov obstarala Správa ciest KSK za viac ako 13 000 eur.

Kritici poukazovali na to, že išlo o výrazne vyššie, až dvojnásobné ceny, ako predtým nakupovali iné kraje. Predseda KSK Rastislav Trnka argumentoval, že teplomery boli vo vyššej verzii, s dodávkou, montážou a kalibráciou, ako aj predĺženou zárukou. Kraj pritom podľa neho vychádzal z víťaznej ponuky od oslovených troch firiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko