Na hlavný obsah

NASA pre tropickú búrku znova odložila štart novej rakety na Mesiac

Ide o už tretí odklad štartu testovacej misie.

NASA pre tropickú búrku znova odložila štart novej rakety na Mesiac
V pozadí je nosná raketa SLS, ktorá má v rámci programu Artemis I vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion. Foto: TASR/AP

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pre nepriaznivé počasie zrušil na utorok (27. 9.) plánované vypustenie rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion k Mesiacu.

Ide o už tretí odklad štartu testovacej misie, ktorú budú v prípade úspechu nasledovať cesty na Mesiac s posádkou. Informovala o tom agentúra AP.

Po predchádzajúcich technických problémoch rakety je tentoraz dôvodom zrušenia štartu tropická búrka Ian, ktorá podľa prognóz v pondelok (26. 9.) zosilnie na hurikán a udrie na pobreží Floridy. V predpokladanej dráhe hurikánu sa nachádza tiež Kennedyho vesmírne stredisko, odkiaľ má raketa odštartovať.

Vzhľadom na nepriaznivú predpoveď sa NASA rozhodla upustiť od plánovaného utorkového pokusu o štart a namiesto toho pripraviť bezmála sto metrov vysokú raketu na možný presun do hangáru.

Ak uspeje, na Mesiac poletia aj ľudia

Rozhodnutie, či bude raketa skutočne odvezená preč zo štartovacej rampy, má padnúť v nedeľu (25. 9.).

Ak raketa zostane na rampe, NASA by sa mohla pokúsiť o štart 2. októbra. Ak by musela byť odtiahnutá do hangáru, znamenalo by to zrejme odklad skúšobného letu až do novembra.

Prvý štart SLS zrušila NASA 29. augusta pre problémy s chladením jedného zo štyroch raketových motorov, ktorého teplotu treba pred štartom dostať na mínus 250 stupňov Celzia. Druhý štart zrušili 3. septembra pre ťažkosti pri tankovaní, konkrétne úniku paliva.

Pri testovacej misii Artemis I má Orion bez posádky obkrúžiť zemskú družicu a vrátiť sa na Zem. V prípade úspechu majú nasledovať cesty na Mesiac s posádkou. Podľa súčasného plánu má modul Orion s posádkou obletieť Mesiac v roku 2024 a pri misii Artemis III sa majú na jeho povrch postaviť dvaja ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet