Na hlavný obsah

NASA opäť zrušila plánovaný štart rakety na Mesiac

Dôvodom sú technické problémy.

NASA opäť zrušila plánovaný štart rakety na Mesiac
V pozadí je nosná raketa SLS, ktorá má v rámci programu Artemis I vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion. Foto: TASR/AP

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v sobotu (3. 9.) už druhýkrát v tomto týždni zrušil plánovaný štart rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion k Mesiacu. Dôvodom boli technické problémy. NASA to oznámila na svojom účte na twitteri.

NASA najskôr informovala, že rieši únik paliva počas tankovania. „Pri pokuse dostať palivo do rakety bol zistený únik. Predchádzajúce pokusy o nápravu boli neúspešné,“ napísali na twitteri. Neskôr uviedli, že problém sa nepodarilo vyriešiť a štart odložili.

V najbližších dňoch sa o nový štart rakety NASA nepokúsi. Ďalšie možné štartovacie okná sú od 19. septembra do 4. októbra a potom od 17. do 31. októbra.

Pri prvom pokuse v pondelok (29. 8.) NASA zrušila štart po tom, ako odborníci zistili problém s jedným zo štyroch motorov rakety SLS. Neochladila sa na požadovanú teplotu mínus 250 stupňov Celzia a namiesto toho bola o päť stupňov teplejšia.

Aby sa vyhla rovnakej chybe, NASA pripravovala na dnešný štart zmenený proces dopĺňania paliva.

V rámci testovacej misie Artemis I má Orion vyniesť na obežnú dráhu Zeme bezpilotnú družicu a vrátiť sa späť na Zem. V prípade úspechu budú nasledovať pilotované lety na Mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka