Na hlavný obsah

Návrh obmedziť paragraf 363 Trestného poriadku z dielne SaS neprešiel

Za bolo 72 poslancov zo 147 prítomných.

Návrh obmedziť paragraf 363 Trestného poriadku z dielne SaS neprešiel
Predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Návrh SaS na obmedzenie okruhu rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, neprešiel v pléne Národnej rady (NR) SR. Poslanci ho odmietli v utorkovom (27. 9.) hlasovaní. Za bolo 72 poslancov zo 147 prítomných, proti bolo 74 zákonodarcov, jeden sa zdržal.

„Strana Sme rodina opäť raz zablokovala dobrú zmenu,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku je symbol boja proti korupcií, uviedla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Pokladá ho za kľúčové v tom, aby sa veci vyšetrovali a nezastavili sa predtým, ako prídu pred súd.

Rozhodnutím v utorok podľa nej poslanci odignorovali iniciatívy Zastavme korupciu a VIA IURIS či 25 000 podpisov na zmenu tohto ustanovenia. „Nie je to náš názor. Je to jednoznačný názor odbornej verejnosti, že zmena tohto ustanovenia je potrebná“, uviedla.

Poslanci, ktorí prešli z  hnutia OĽANO do Sme rodina aktívne hlasovali proti návrhu, informoval Alojz Baránik (SaS).  „Je to na zodpovednosti lídra protikorupčného hnutia OĽANO, že si na kandidátku zobral ľudí, ktorí zradili tie ideály, ktoré OĽANO pred voľbami prezentovalo svojím voličom,“ doplnil.

Nebolo to len o paragrafe 363

Sulík pripomína, že nešlo len o paragraf 363, ale aj mnoho ďalších „pozitívnych zmien“. SaS okrem iného navrhovala upraviť aj vymenúvanie a odvolávanie prokurátorov či ich práva a povinnosti, možnosti odvolania generálneho prokurátora a jeho disciplinárnej zodpovednosti, ako aj špeciálneho prokurátora.

Rozšíriť mienili aj právomoci verejného ochrancu práv a vlády SR, aby mohli podávať žalobu na rozpustenie politickej strany.

Baránik ozrejmil, že hlasovania sa zdržala poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO), pred hlasovaním sa nezaprezentoval Igor Hus (OĽANO) a fyzicky neprítomní boli Milan Mazurek (mimoparlamentná Republika) a Miriam Šuteková (Za ľudí).

Okrem SaS, Za ľudí, zvyšných poslancov OĽANO a nezaradených poslancov Tomáša Valáška a Miroslava Kollára boli všetci ostatní proti.

Minulý týždeň neprešiel ani návrh na úpravu paragrafu 363 z dielne poslancov OĽANO. Na programe sa nachádza ešte obdobná novela nezaradeného poslanca Tomáša Valáška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko