Na hlavný obsah

Nedokončené diaľnice dusia ekonomickú aktivitu

Podnikatelia poukazujú aj na diaľnicu D3.

Nedokončené diaľnice dusia ekonomickú aktivitu. Podnikatelia poukazujú aj na diaľnicu D3. Z poľskej strany by mal byť úsek hotový o dva roky. Slovensko zrejme nedodrží ani záväzok vybudovať hlavné európske cestné koridory do roku 2030.

Zástupcovia obchodu a priemyslu upozorňujú na výrazné zrýchlenie budovania diaľnice S1 na poľskej strane hranice.

„Poliaci budú mať dokončených svojich 50 kilometrov tejto diaľnice z Bielsko-Biala na hranicu v roku 2024. Nám bude chýbať v roku 2030 ešte 23 kilometrov,“ povedal Ján Mišura, podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Na fotografii mapa diaľnice D3.
Na fotografii mapa diaľnice D3.Foto: RTVS

Za neustálym predlžovaním termínov výstavby cestnej siete vidí odborník nielen nedostatok zdrojov, ale aj zmeny v politických rozhodnutiach.

„Keď si dala niektorá vláda nejakú prioritu, prišla potom druhá garnitúra a tú zmenila. A treba si uvedomiť, že príprava výstavby diaľnic trvá u nás v priemere osem až dvanásť rokov,“ vysvetlil Ľubomír Palčák, riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Rezort dopravy tvrdí, že pre čo najrýchlejšiu výstavbu diaľnice D3 robí čo sa dá.

„D3 je dlhodobo naša priorita a my už nevieme spraviť viac ako momentálne v tejto veci robíme. My sme to viackrát deklarovali aj verejne, aj ľuďom v regióne,“ uviedol Ivan Rudolf, riaditeľ odbornej komunikácie ministerstva dopravy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak v minulosti hrozilo, že na slovenský úsek nebude nadväzovať ten poľský, dnes sa situácia obrátila a Slovensku hrozí iný problém.

„Je tam možná aj skutočne medzinárodná arbitráž a určite ju prehráme, pretože nedodržujeme zmluvy,“ ozrejmil Stanislav Kučírek, predseda Slovensko-poľskej obchodnej komory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko