Na hlavný obsah

Nemecká polícia prehľadala jachtu oligarchu Usmanova

Rusa podozrievajú z daňových únikov aj iných zločinov.

Nemecká polícia prehľadala jachtu oligarchu Usmanova
Na snímke ruský oligarcha Ališer Usmanov. Foto: TASR/AP

Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali v utorok (27. 9.) jachtu patriacu ruskému oligarchovi Ališerovi Usmanovovi, ktorého podozrievajú z daňových únikov, prania špinavých peňazí a porušovania sankcií Európskej únie (EÚ).

Franfurtská prokuratúra majiteľa jachty nemenovala. Uviedla len, že ide o 69-ročného ruského podnikateľa, ktorý sa už minulý týždeň stal terčom podobného zásahu. Plavidlo prehľadalo vyše 60 policajtov.

Usmanovovi zástupcovia sa k razii bezprostredne nevyjadrili. V pondelok (26. 9.) vydali vyhlásenie, v ktorom obvinenia voči jeho osobe označili za nepodložené a hanlivé.

Utorňajší zásah na jachte podľa prokuratúry tiež súvisel s cieľom vyhovieť žiadosti ministerstva spravodlivosti USA. Spojené štáty Nemecko požiadali o pomoc v rámci svojho vlastného vyšetrovania tohto podnikateľa.  

Prehľadali ďalšie oligarchove majetky

Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali minulý týždeň dovedna dve Usmanovove nehnuteľnosti v Bavorsku. Zásahy boli súčasťou rozsiahlejších razií, v rámci ktorých prehľadali spolu 24 nehnuteľností spájaných s týmto podnikateľom a štyrmi ďalšími ľuďmi.

Utorňajšia razia bola zameraná na Usmanovovu jachtu Dilbar, ktorá sa považuje podľa tonáže za najväčšiu na svete. Plavidlo merajúce 155 metrov v hodnote zhruba 600 miliónov dolárov (asi 622 mil. eur), kotvilo od októbra 2021 v Hamburgu z dôvodu podstupovania bližšie nespresnených opráv. Teraz sa nachádza v prístavnom meste Brémy na severe Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet