Na hlavný obsah

Nemecká polícia zatkla rusko-uzbeckého oligarchu Ališera Usmanova

Nachádza sa na sankčnom zozname Európskej únie.

Nemecká polícia zatkla rusko-uzbeckého oligarchu Ališera Usmanova
Vladimir Putin s oligarchom Ališerom Usmanovom. Foto: TASR

Nemecká polícia podnikla rozsiahlu raziu v objektoch, patriacich rusko-uzbeckému oligarchovi Ališerovi Usmanovovi. Jeho kontá v Nemecku zmrazili. Len pri bavorskom jazere Tegernsee pritom vlastní niekoľko víl, luxusné jachty a vozidlá.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Usmanov si napriek sankciám Európskej únie užíval svoj majetok v Nemecku. Aj keď žiadna z nehnuteľností nie je napísaná na jeho meno, nemecká polícia podozrieva Putinovho oligarchu z prania špinavých peňazí, obchádzania povinnosti platenia daní a ďalších ekonomických deliktov.

„Vyšetrujeme ruského občana pre podozrenie z porušenia o medzinárodnom podnikaní. Napriek tomu, že sa nachádza na sankčnom zozname Európskej únie, použil zmrazené peniaze na financovanie bezpečnostnej služby, ktorá strážila jeho nehnuteľnosti,“ povedala mníchovská prokurátorka Andrea Grapeová.

Na rozsiahlej razii v niekoľkých spolkových krajinách sa zúčastnilo 250 policajtov a prehľadalo 24 objektov. Najmä v mestečku Rottach-Eggern, ležiacom pri jazere Tegernsee zhabali vyšetrovatelia v niekoľkých vilách počítače a iný dôkazový materiál.

V zásade máme morálny problém. Samozrejme, že sme radi prijímali financie oligarchov – obchod, gastronómia, remeselníci, všetci z nich profitovali. Vojna na Ukrajine je však prekročením červenej línie. Nie je možné robiť obchody s niekým bez ohľadu na to, čo robí. Vieme, že títo oligarchovia sú blízko k Putinovi, k vojnovému zločincovi a teraz je našou povinnosťou ukončiť s nimi akékoľvek obchody,“ pripomenul člen tamojšej mestskej rady Thomas Thomaschek.

Šesťdesiatdeväť ročný Usmanov sa od ruskej invázie na Ukrajinu v Nemecku už nezdržiava. Jeho majetok sa odhaduje na 15 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál