Na hlavný obsah

Nemecko dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice s muníciou

Vybavenie odošle okamžite.

Nemecko dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice s muníciou
Na archívnej snímke samohybná húfnica typu Panzerhaubitze 2000. Foto: TASR/DPA

Nemecká armáda dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice a príslušnú muníciu. Oznámilo to v pondelok (19. 9.) nemecké ministerstvo obrany o čom informovala agentúra DPA. Vybavenie odošle okamžite.

Húfnica Panzerhaubitz 2000 má dostrel až 40 kilometrov a vyznačuje sa vysokou rýchlosťou paľby. Na jeho obsluhu stačia traja ľudia, uvádza portál Bundeswehr v popise systému.

Ak započítame aj štyri novoposlané húfnice, podľa vládneho zoznamu dodaných zbraní ich Berlín Kyjevu dodal celkovo 14. Na projekte spolupracuje s Holandskom.

„Húfnice, ktoré dodalo Nemecko a Holandsko, sa v boji osvedčili,“ povedala pre DPA nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Podľa jej slov Kyjev výslovne požiadal o viac zbraní rovnakého typu a Berlín sa rozhodol vyhovieť.

Ukrajina tiež žiada od Nemecka obrnené transportéry a tanky Leopard 2. Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková však v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedla, že navrhuje, aby vládna koalícia a medzinárodní spojenci čo najskôr rozhodli, či Berlín vyhovie ukrajinskej žiadosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet