Na hlavný obsah

Nemocnice majú vypracované krízové plány na zvládnutie situácie po odchode lekárov

Jedným z nich je napríklad reorganizácia oddelení.

Nemocnice majú vypracované krízové plány na zvládnutie situácie po odchode lekárov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Ak by odišiel veľký počet zdravotníckych pracovníkov, v hre by mohlo byť vyhlásenie núdzového stavu v nemocniciach. V minulosti sa už takýto scenár objavil, odchodom pritom hrozil o čosi nižší počet lekárov.

Aj keď ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že opatrenia budú nastavovať až po 1. októbri, keď bude jasné, koľko lekárov odíde, nemocnice vypracovali krízové plány na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Písal sa rok 2011 a vláda Ivety Radičovej vyhlásila núdzový stav v nemocniciach. Dôvodom boli vtedy výpovede 1 200 lekárov, stav núdze sa týkal pätnástich nemocníc.

Napríklad trnavská nemocnica prišla o 20 anestéziológov, čo znemožnilo akútne aj plánované operácie. Kritická situácia bola aj v Liptovskom Mikuláši.

„Núdzový stav platí pre konkrétnu nemocnicu a iba pre určitý počet ľudí, od ktorých potrebujeme, aby zabezpečili základnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

„V šiestich nemocniciach bude núdzový stav trvať len niekoľko dní, maximálne týždeň,“ doplnila ho vtedy expremiérka Iveta Radičová.

Systém napriek tomu začal kolabovať. Desiatky lekárov totiž využili možnosť práceneschopnosti. V súčasnosti hrozí výpoveďou ešte viac lekárov, až cez 3 000. Rezort zdravotníctva však tvrdí, že núdzový stav v hre nie je.

Lekárski odborári trvajú na svojom

„Bude závisieť aj od toho, aká štruktúra lekárov odíde,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Petra Lániková. Podľa jej slov má rezort v pláne stretnúť sa s Asociáciou štátnych nemocníc SR a s riaditeľmi nemocníc, kde budú túto otázku riešiť.

Podľa písomného stanoviska rezortu zdravotníctva lekárski odborári deklarovali, že výpovede podať nechcú. Ich predseda Peter Visolajský to popiera. „Platí stále to, čo sme povedali a hovoríme od začiatku,“ dodal.

Zdravotnícke zariadenia podľa pokynov rezortu pripravujú krízové scenáre. Jedným z nich je aj Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach. Podľa hovorkyne Moniky Kriškovej sa nemocnica pripravuje tak, aby dokázala „zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť a plynulú prevádzku“.

Podobne sú na tom aj ďalšie nemocnice. Jedným z krízových plánov môže byť napríklad reorganizácia oddelení, ktorú si zdravotníci vyskúšali už počas pandémie. Ak však odídu napríklad neurochirurgovia či anestéziológovia, riešenie bude zložitejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál