Na hlavný obsah

Niektoré pamiatky budú bez večerného osvetlenia

Ministerstvo tak chce ušetriť.

Niektoré pamiatky budú bez večerného osvetlenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zhasnú, aby ušetrili. Ministerstvo kultúry SR vypne svetlá na pamiatkach a organizáciách, ktoré riadi. Tieto opatrenia mu čiastočne pomôžu prekonať energetickú krízu. Šetriť sa začne v utorok (27. 9.) až do odvolania.

Bojnický a Zvolenský zámok či Spišský hrad. Tieto dominanty zhasnú slávnostné osvetlenia. Ministerstvo kultúry aj takto plánuje ušetriť energie. Bez osvetlenia budú aj iné budovy. Do úplnej tmy sa však neponoria.

,,Ide o ilumináciu. Je to osvetlenie, ktoré má po zotmení odprezentovať pamiatku okoloidúcim. Niektoré osvetlenie nemôžeme vypnúť z bezpečnostných dôvodov,” vysvetľuje hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

Úsporný režim platí aj pre koncertné a divadelné sály či výstavné priestory. Usporiť chcú nielen na elektrine, ale aj na kúrení. Ministerstvo týmito opatreniami pokračuje v krokoch zahraničia. Na energetickú krízu upozornil aj Paríž, kde skrátili dobu osvetlenia múzea Louvre, zámku Versailles a Eiffelovej veže.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenské národné múzeum však hovorí, že je v odlišnej situácii, ako iné inštitúcie. Ak múzeum pri šetrení neminie povinný objem energií podľa zmluvy s dodávateľmi, môže sa stať, že bude za elektrinu doplácať.

,,Iné inštitúcie vedia zaviesť, že v pondelok alebo v piatok budú zamestnanci pracovať z domu a podobne. My to nevieme zariadiť, pretože máme otvorené aj v pondelky, aj v piatky a rovnako aj víkendy,“ dodal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Šetriť sa bude aj v budove ministerstva kultúry. Počas nocí a víkendov znížia kúrenie na 15 stupňov Celzia a v piatky budú zamestnanci pracovať z domu. Zároveň skrátia vykurovacie obdobie a  budú regulovať používanie chladničiek alebo umývačiek.












Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko