Na hlavný obsah

Nórsko zvýši bezpečnosť svojich energetických surovín

Pomôžu mu spojenci z Británie, Nemecka a Francúzska.

Nórsko zvýši bezpečnosť svojich energetických surovín
Zariadenie na spracovanie plynu Karsto v Nórsku. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko pomôžu Nórsku posilniť bezpečnosť na mori, uviedol v piatok (30. 9.) nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Deje sa tak v súvislosti s poškodením plynovodov Nord Stream.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová tiež oznámila, že policajti zo Švédska budú na vyšetrovaní tohto incidentu spolupracovať s kolegami z Dánska a Nemecka.

Nórsko, ktoré sa stalo najväčším dodávateľom plynu v Európe a ktoré patrí k hlavným svetovým producentom ropy, má viac ako 90 polí pre ťažbu týchto energetických surovín, z ktorých väčšina je napojená na sieť potrubia v dĺžke asi 9 000 kilometrov, píše agentúra Reuters.

Störe povedal, že „s našimi spojencami rokujeme o zvýšenej prítomnosti“ na mori v oblastiach, kde Nórsko ťaží suroviny. „Súhlasili sme s tým, že k tomu prispeje Nemecko, Francúzsko a Británia.“

Vojenská prítomnosť

Oznámil, že okolo nórskej ťažobnej infraštruktúry „bude viditeľnejšia vojenská prítomnosť“ a ubezpečil, že nič nenaznačuje, že by Nórsku alebo jeho ťažobnej infraštruktúre hrozilo nejaké priame nebezpečenstvo.

O únikoch z plynovodov Nord Stream 1 a 2, ktoré vedú po dne Baltu z Ruska do Nemecka, tento týždeň informovali dánske a švédske úrady. Podľa EÚ aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ sa však nevie, čo presne poškodenie spôsobilo.

„Je, samozrejme, dôležité zistiť, čo sa stalo, príčinu únikov plynu,“ povedala dnes švédska premiérka Anderssonová. „Dohodli sme sa, že polícia vo Švédsku, Dánsku a Nemecku by mala spolupracovať s cieľom objasniť, čo sa stalo,“ dodala.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok obvinil Spojené štáty a ich spojencov, že plynovody poškodili oni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet