Na hlavný obsah

Nová britská premiérka Trussová zásadne rekonštruovala vládu

Vymenovala viacerých nových členov kabinetu.

Nová britská premiérka Trussová zásadne rekonštruovala vládu
Nová líderka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Nová britská premiérka Liz Trussová krátko po svojom utorkovom (6. 9.) nástupe do funkcie vymenovala viacerých nových členov kabinetu. V úrade skončil okrem iného minister financií Nadhim Zahawi, ktorého nahradil doterajší minister obchodu Kyseline Kwarteng.

Trussovú, ktorá za vlády svojho predchodcu Borisa Johnsona viedla ministerstvo zahraničia, na čele tohto úradu vystrieda doterajší minister školstva James Cleverly. Ministerstvo obrany ďalej povedie Ben Wallace.

Za vicepremiérku a ministerku zdravotníctva vymenovali Thérèse Coffeyovú, ktorá v predchádzajúcej vláde viedla ministerstvo práce. Coffeyová, ktorá je podľa britských médií blízkou priateľkou Trussovej, sa stala vôbec prvou ženou vo funkcii podpredsedníčky vlády.

Ministerka vnútra Priti Patelová oznámila rezignáciu už v pondelok (5. 9.). Uviedla, že úradu sa vzdá, akonáhle sa Trussová oficiálne stane premiérkou. V úrade ju v utorok nahradila generálna prokurátorka Suella Bravermanová.

Koniec vo funkcii potvrdil aj doterajší vicepremiér a minister spravodlivosti

Koniec vo funkcii v utorok potvrdil tiež doterajší vicepremiér a minister spravodlivosti Dominic Raab, ktorý vo vnútrostraníckom hlasovaní o post šéfa Konzervatívnej strany podporil soka Trussovej Rishiho Sunaka.

Trussová si v utorok ako ministra spravodlivosti vybrala Brandona Lewisa, ktorý bol do júla ministrom pre záležitosti Severného Írska.

Britské médiá podotýkajú, že Trussová vymenovala veľmi rozmanitý kabinet. Ani jednu zo štyroch najdôležitejších funkcií v krajine – úrad premiéra, ministerstvo financií, ministerstvo vnútra alebo ministerstvo zahraničia – nebude zastávať biely muž, uviedla stanica BBC.

Wallace, ktorý si v utorok ako jeden z mála udržal svoju funkciu vo vláde, si vyslúžil chválu verejnosti i spolustraníkov za svoj postup v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Napriek svojej popularite sa navyše nezúčastnil vnútrostraníckeho súperenia o post predsedu Konzervatívnej strany a v súboji veľmi skoro podporil Trussovú.

Nová premiérka v utorok vymenovala do funkcie hlavného whipa Wendy Mortonovú. Whip je poslanec, ktorý dohliada, aby príslušníci strany hlasovali v snemovni podľa straníckych záujmov. Mortonová sa tak stala prvou ženou v tejto funkcii v konzervatívnom kabinete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet