Na hlavný obsah

Noví ministri čelia výzve. Štátni tajomníci sa pomaly vzdávajú funkcií

Do svojho tímu chcú v prvom rade odborníkov.

Kandidáti na nových ministrov
Kandidáti na nových ministrov – zľava Karel Hirman (hospodárstvo), Rastislav Káčer (zahraničné veci) a Viliam Karas (spravodlivosť).Foto: archív Karela Hirmana/TASR/SAK/koláž RTVS

Noví ministri sa postupne zoznamujú so svojimi rezortmi. Čakajú na nich aktuálne problémy spojené s vojnou na Ukrajine, či energetickou krízou. Vyriešiť však musia aj otázku najbližších spolupracovníkov, keďže sa ich štátni tajomníci pomaly vzdávajú funkcií.

Do svojho tímu chcú v prvom rade odborníkov. Podobný plán má aj hnutie OĽANO, ktoré nechce púšťať na ministerstvá parlamentných poslancov. Otáznik stále visí na rezortom školstva, kde už štátni tajomníci požiadali o uvoľnenie.

Nového šéfa zatiaľ nepoznajú. Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva, že sa situácia vyrieši budúci týždeň. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Po rozpade koaličného štvorlístka sa už niektorí ministri za Sas vrátili do parlamentu, kde si uplatňujú svoj poslanecký mandát. Podobný krok chcú čo najskôr urobiť aj štátni tajomníci, ktorí boli zvolení do Národnej rady SR. Pre súčasnú energetickú krízu napríklad štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek hovorí, že s odchodom ešte chvíľu počká.

„Povedali sme si, že ostanem ešte týždeň, možno dva, kým neprebehne vymenovanie nového štátneho tajomníka, ktorý preberie túto agendu,“ vyhlásil.

Hirman chce okolo seba odborníkov

Nový minister Karel Hirman chce mať okolo seba tím odborníkov- plošné čistky na rezorte neplánuje. Vyriešiť bude musieť aj pozície niektorých šéfov štátnych podnikov, ktoré spadajú pod jeho ministerstvo. Odchod už avizoval napríklad generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák.

„Budeme to riešiť, ale momentálne je hlavná priorita, aby sme všetci mali zabezpečené energie. A to za prijateľné ceny pre naše peňaženky a firemné rozpočty, aby sme krajinu udržali v chode,“ uviedol Hirman.

Odborníkov chcú medzi seba prilákať aj ďalší nováčikovia v ministerskom kresle – Rastislav Káčer na rezorte diplomacie a Viliam Karas na ministerstve spravodlivosti. Šéf poslaneckého klubu Obyčajných ľudí Michal Šipoš tvrdí, že aj oni sú naklonení skôr k odborníkom.

„Ak nastane situácia, že bude potrebné, aby vypomohol nejaký poslanec NR SR, tak ja osobne sa tomu nebránim. V prvom rade ale naším cieľom je to, aby to boli odborníci, tak ako to je na ministerských postoch,“ zdôraznil Šipoš.

Problém môže nastať na ministerstve školstva, ktoré dočasne vedie premiér Heger. Traja štátni tajomníci ho už totiž požiadali o uvoľnenie zo svojich postov. Ľudovít Paulis tvrdí, že nevidí dôvod na to, aby na ministerstve zostával.

„Myslím si, že pre rezort bude najdôležitejšie, aby tam bolo čo najskôr nové vedenie s politickým krytím. Štátny tajomník bez politického rezortu je tak trochu chudák, pretože nemá za sebou silu, aby mohol rokovať s inými rezortami,“ myslí si.

Budúcemu štátnemu tajomníkovi je ochotný odovzdať agendu aj po svojom odchode. Štátnych tajomníkov z rezortu školstva by vláda mala odvolať na najbližšom rokovaní.

Pre pracovný program prezidentky Zuzany Čaputovej sa však zrejme dovtedy nepodarí vymenovať nového ministra. Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že túto otázku chce mať vyriešenú čím skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál