Na hlavný obsah

Novou britskou premiérkou sa stane Liz Trussová

Porazila exministra financií Rishiho Sunaka.

Novou britskou premiérkou sa stane Liz Trussová
Nová líderka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Ministerka zahraničných vecí Liz Trussová zvíťazila v hlasovaní o novom lídrovi britskej Konzervatívnej strany a stane sa tak premiérkou Spojeného kráľovstva. Informoval o tom v pondelok (5. 9.) spravodajský web stanice BBC.

Oficiálne sa stane premiérkou v utorok (6. 9.) po tom, čo navštívi britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorá ju poverí zostavením novej vlády.

Trussová získala 81 326 hlasov. Jej súper, exminister financií Rishi Sunak, dostal od straníckych kolegov 60 399 hlasov. Volieb sa zúčastnilo 82,6 % členov strany. Spresnil predseda parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady.

V krátkom prejave po oznámení výsledkov vnútrostraníckej voľby Trussová poďakovala „svojmu priateľovi“ a končiacemu premiérovi Borisovi Johnsonovi. Ten sa v reakcii na dlhotrvajúcu krízu dôvery verejnosti i spolustraníkov v jeho osobu rozhodol v júli odísť z funkcie.

„Budem vládnuť konzervatívne. Presadím odvážny plán zníženia daní, ktorý prinesie rast našej ekonomike. Vyriešim krízu cien energií,“ povedala Trussová. Sľúbila tiež „veľké víťazstvo“ Konzervatívnej strany vo voľbách v roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet