Na hlavný obsah

Nový minister spravodlivosti chce s odborníkmi posúdiť novelu Trestného zákona

Tú vypracoval rezort ešte pod vedením Kolíkovej.

Nový minister spravodlivosti chce s odborníkmi posúdiť novelu Trestného zákona
Ilustračné foto - sudcovské kladivko. Foto: TASR/AP

Chystá sa nový pohľad na zločin a trest. Novelu Trestného zákona stihlo pripraviť ministerstvo spravodlivosti ešte pod vedením Márie Kolíkovej. Nový šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas chce dať novinky posúdiť odborníkom. Otázna je aj podpora parlamentu.

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo zmenu trestného zákona ešte minulý rok, keď sa diskutovalo najmä o paragrafe 363. Po zapracovaní ďalších pripomienok ho predkladá opäť.

„Snažili sme sa pozrieť na trestný zákon spôsobom, aby tam, kde môžeme, sme boli k páchateľom láskavejší a tam, kde je namieste zaviesť prísnejšie trestné sadzby, tak sme to urobili,“ uviedla Kolíková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súčasný zákon neprimerane trestá držiteľov marihuany. „Máme veľmi drakonicky postavené trestné sadzby za drogové trestné činy aj v porovnaní s inými krajinami ale aj v porovnaní s inými trestnými činmi v rámci nášho trestného zákona,“ vysvetlila Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave.

To sa vzťahuje aj na páchateľov hospodárskych trestných činov. „Keď sa niekto dopúšťa ekonomickej kriminality, tak peňažný trest je viac namieste ako trest odňatia slobody. Nie je to človek, ktorý má v povahe násilnú trestnú činnosť,“ dodala.

Návrh prísnejšie definuje volebnú korupciu. Doteraz nepostihuje takzvaných „vybavovačov“. Návrh upravuje aj oblasť sexuálneho násilia. Na dobrovoľný sexuálny styk bude treba súhlas zúčastnenej osoby. Zmena zákona však musí získať podporu vo vláde.

Karas sa chce Trestnému zákonu a osobitne paragrafu 363 venovať s novým odborným tímom. „Myslím si, že čo sa týka trestnej politiky štátu, vieme sa posunúť k moderným krajinám aj v prospech občanov,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko