Na hlavný obsah

Nový zákon by zvýšil platy všetkým profesiám v zdravotníctve

Stále však prebehajú rokovania.

Nový zákon by zvýšil platy všetkým profesiám v zdravotníctve
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Ministerstvo zdravotníctva má pripravený zákon, ktorý by zvýšil platy všetkým profesiám v odbore.

Okrem zamestnancov, ktorí už návrh dostali – teda lekári, sestry, pôrodné asistentky a záchranári – by sa plošne mohli zvýšiť mzdy napríklad laborantom, praktickým sestrám aj rádiológom.

Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Návrh pre všetky zdravotnícke povolania

O návrhu takpovediac plošného zvyšovania platov hovoria už niekoľko dní rezorty zdravotníctva a financií. Doposiaľ predstavené návrhy platov sa týkali iba štyroch profesií.

„Podmienky, ktoré sa komunikovali pri lekároch, sestrách, záchranároch, by sa mali vzťahovať aj na ostatné zdravotnícke povolania. Tomuto panuje zhoda, verím, že sa dohodneme,“ hovorí šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský o návrhu pre odborárov.

Ponuka obsahuje aj navyšovanie platov za každý odpracovaný rok.

„Je tam návrh pre všetky zdravotnícke povolania. Jedno percento navýšenia za každý rok plus navýšenie koeficientov a plus to, ktoré už je v súčasnom znení zákona. Takže je tam trikrát možnosť navýšenia, čo by malo v prvom kroku možnosť zastabilizovať zdravotníkov,“ vysvetľuje predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Dodal, že s informáciami od ministra zdravotníctva sú spokojní.

O rokovaniach spojených s výdavkami na zvyšovanie miezd hovoril aj minister financií Igor Matovič, ktorý potvrdil, že s rezortom zdravotníctva sa rozprávajú o všetkých spomínaných návrhoch a aj o tom, či na to bude dostatok peňazí.

„Máme odhady a predbežné rokovania na ministerstve financií už boli. Odhady, ktoré máme, sa už v podstate akceptovali. Budem o tom ešte definitívne rokovať na ministerstve financií budúci týždeň,“ dodáva Lengvarský s tým, že zvyšovanie platov sa má byť obsiahnuť v rozpočte na budúci rok.

Lekárski odborári pokračujú v zbere výpovedí pre osem nesplnených požiadaviek na zastabilizovanie zdravotného systému.

Od 1. októbra by vo výpovednej lehote mohlo byť z 3 500 z nich. Hoci už návrh na zvýšenie platov dostali, hovoria, že im nejde iba o peniaze a očakávajú systémové reformy.

Minister zdravotníctva chce vytvoriť akýsi dokument, pod ktorý by sa podpísali všetky strany, ktorých sa požiadavky od lekárov týkajú – napríklad aj rezorty financií či školstva – a zaviazali sa všetko splniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál