Na hlavný obsah

Nový Zéland ruší takmer všetky protipandemické opatrenia

Test po príchode do krajiny už nebude povinnosťou.

Nový Zéland ruší takmer všetky protipandemické opatrenia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návštevníci Nového Zélandu už nebudú na vstup do krajiny potrebovať potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. V pondelok (12. 9.) to oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

V krajine sa nebude vyžadovať ani povinné prekrytie horných dýchacích ciest v interiéroch či exteriéroch, s výnimkou zariadení zdravotnej starostlivosti a domovov sociálnych služieb pre seniorov. Informuje agentúra DPA.

„Nastal čas obrátiť list a žiť bez obmedzení, ktoré sme až doteraz uplatňovali,“ uviedla Ardernová.

Návštevníci Nového Zélandu po príchode do krajiny už nebudú musieť absolvovať test na covid a následne ho opakovať po piatich dňoch. Takéto opatrenie už nebude povinné, len odporúčané.

Novozélandské úrady menia aj obmedzenia týkajúce sa povinnej karantény po pozitívnom teste. Podľa najnovších pravidiel sa budú musieť na sedem dní izolovať len samotní infikovaní, ich rodinných príslušníkov sa karanténa týkať nebude. Musia si však urobiť test.

Nový Zéland takmer úplne uzatvoril svoje hranice v marci 2020. Opätovne ich otvoril v júli tohto roka.

V tejto ostrovnej krajine, ktorá má päť miliónov obyvateľov, zaznamenali od začiatku pandémie 1,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom a takmer 2 000 úmrtí na covid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet