Na hlavný obsah

Novým českým veľvyslancom na Slovensku bude Rudolf Jindrák

V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky.

Novým českým veľvyslancom na Slovensku bude Rudolf Jindrák
Riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Foto: ČTK/Deml Ondřej

Novým českým veľvyslancom na Slovensku sa od budúceho roka stane súčasný riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák. Ambasádu povedie do konca českého predsedníctva v Rade EÚ doterajší veľvyslanec Tomáš Tuhý.

„Agrément (súhlas udelený prijímajúcim štátom) som dostal niekedy pred tromi týždňami, takže teraz sa pripravujem na výjazd,“ povedal Jindrák s tým, že zatiaľ zostáva vo svojej funkcii v KPR.

Nový veľvyslanec by mal na Slovensko prísť začiatkom januára. Ako jeden z dôvodov jeho príchodu na Slovensko od začiatku nového roka, uvádza oslavy výročia vzniku Českej a Slovenskej republiky.

„Bude mnoho akcií, na ktorých príprave sa už dnes podieľam, tak by som bol rád priamo na mieste,“ spresnil Jindrák.

Zamerať sa chce na medzinárodné vzťahy

Budúci veľvyslanec sa chce zamerať na rozvíjanie mimoriadne dobrých vzťahov medzi Českom a Slovenskom. Za dôležitú považuje aj koordináciu diplomatických vzťahov oboch krajín voči ostatným štátom.

„Prvým krokom, hoci to znie ako klišé, je udržať nadštandardnosť česko-slovenských vzťahov,“ uviedol ako svoju prioritu.

Okrem toho sa plánuje zaoberať praktickými otázkami, ale aj edukáciou o spoločnej histórii. Česi podľa neho o Slovensku vedia menej. Istú zodpovednosť za tento stav pripisuje nedostatočnému záujmu českých médií o Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko