Na hlavný obsah

O čerpaní eurofondov budú rozhodovať aj samosprávy

Ministerstvo investícii sľubuje jednoduchšie čerpanie.

O čerpaní eurofondov budú rozhodovať aj samosprávy
Ilustračná snímka eurových bankoviek. Foto: Unsplash

Nové školy, diaľnice, zateplené budovy. Eurofondy zmenili tvár Slovenska. O ich využitie žiadajú aj zástupcovia, ktorých občania budú voliť 29. októbra v spojených voľbách.

Pre samosprávne kraje je hlavným zdrojom financií v končiacom programovom období 2014-2020 takzvaný integrovaný regionálny operačný program.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Lukáš Füle.

Dlhé lehoty

Od schválenia operačných programov Európskou komisiou k vyplateniu prvých peňazí uplynuli roky.

Chyba je však na slovenskej strane, vysvetľuje odborníčka na eurofondy Katarína Rochovská. Môže za to úmorná byrokracia, ktorú si Slovensko často vytvára nad rámec tej európskej, čo nakoniec spôsobuje aj pomalé čerpanie.

„Prvá výzva na predkladanie sa vyhlásila takmer 660 dní po schválení operačného programu, čo je niečo pod dva roky. Prvá úhrada žiadosti o platbu sa zrealizovala až po vyše 1 090 kalendárnych dňoch od schválenia operačného programu, čo sú veľmi neúmerne dlhé lehoty,“ vysvetľuje Rochovská.

Samosprávy budú spolurozhodovať

V nadchádzajúcom programovom období 2021-2027 sľubuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) jednoduchšie čerpanie.

Šesť operačných programov nahradí jeden. Na obstarávania už bude dohliadať len Úrad pre verejné obstarávanie.

O historicky najvyššej sume budú rozhodovať aj samosprávy, ktoré rozdelia dve miliardy eur. Ministerstvo chce tiež významne posilniť poradenstvo priamo v regiónoch.

„MIRRI postupne otvára v krajských mestách sieť regionálnych centier, ktoré budú pomáhať žiadateľov o eurofondy a dotácie pri príprave a realizácii projektov. Okrem toho budeme priamo na vyšších územných celkoch a v najväčších mestách finančne aj metodicky podporovať zamestnancov samospráv, ktorí budú pripravovať projekty a radiť prijímateľom s ich realizáciou,“ uvádza sa v stanovisku.

Odborníčka však upozorňuje, že o rozdelení dvoch miliárd v regiónoch rozhodnú aj nové subjekty – takzvané rady partnerstva.

Budú tam ľudia z ministerstiev, samospráv ale aj zo súkromného či mimovládneho sektora. Práve v radách môže podľa nastať problém:

„Ak sa to prejaví ako boj o investície, o to, či dostane zdroje moja obec alebo vedľajšie mesto, tak môže to naozaj dopadnúť aj patovými situáciami, čo môže opäť mať za následok spomalenie v počiatočných fázach, a to sa prenáša potom rok po roku,“ dodáva Rochovská.

V samosprávnych krajoch sa k 1. septembru 2022 zazmluvnili projekty za takmer miliardu eur. Najviac sa preinvestovalo v Prešovskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál