Na hlavný obsah

O Matovičovom osude sa ešte nerozhodlo, v pléne rečnil vyše dve hodiny

Hlasovanie je v pláne po 17.00 h.

O Matovičovom osude sa ešte nerozhodlo, v pléne rečnil vyše dve hodiny
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v parlamente. Foto: TASR

Parlament zatiaľ nerozhodol o osude ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Na rokovanie prišiel len na začiatok a na záver. Kým v stredu (28. 9.) stál za rokovacím pultom viac ako hodinu, vo štvrtok (29. 9.) presiahol dve hodiny. Podvečer sa očakáva tesné hlasovanie.

SaS spolu s opozíciou čaká, že za jeho odvolanie zahlasujú aj viacerí nezaradení poslanci. Tomáš Taraba však napríklad tvrdí, že nebude pomáhať liberálom v snahe vrátiť sa do vlády. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Počas takmer celého rokovania o odvolávaní Matoviča v pléne nesedel ani jeden poslanec hnutia OĽANO. Ich líder sa tak obhajoval prakticky sám. Dôvody, ktorými sa ho SaS snaží odvolať, sú podľa neho neopodstatnené a čisto osobné.

Matovič zároveň priznal, že s pozvánkou, aby sa SaS vrátila do koalície, ktorú pred časom dal Richardovi Sulíkovi, nie je osobne vyrovnaný.

„Bude to proti mojej vôli, ale nebudem to vetovať. Nebudem sa hádzať o zem, nebudem ako Riško kresliť červené čiary a (dávať) ultimáta. A vydierať, že sa potom niečo strašné stane. Áno, túto horkú pilulku prehltnem,“ vysvetlil Matovič v pléne.

Podpora nezaradených

Poslanci SaS očakávajú, že za odvolanie Matoviča zahlasuje celá opozícia aj nezaradení poslanci. Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) preto nechápe, že skupina poslancov okolo Tarabu zrazu mení názor, keď ešte nedávno žiadali jeho odchod.

„Krstný otec všetkého obmedzovania slobody a zatvárania krajiny je Igor Matovič. Tak to je. A ty dnes, po 14. hlasovaniach za odvolanie akéhokoľvek člena vlády, meníš názor a podporuješ toho, koho si kritizoval,“ zdôraznil Viskupič.

Taraba reaguje, že nechce pomôcť strane SaS dostať sa späť do vlády. „Však vy ste sami sebe zarezali krk. Vy ste sem prišli povedať, že ak schválime prorodinný balíček, tak odchádzate. No nech sa páči, choďte preč, schválili sme vám ho. Teraz ste si povedali, že ak odvoláme Matoviča, tak sa vrátite. Nie sme na hlavu padnutí,“ povedal.

Od liberálov naopak očakáva, že podporia predčasné voľby. Matovič opäť viackrát spomenul prezidentku Zuzanu Čaputovú. Podľa neho si aj ona želá jeho odvolanie a označil ju ako zlú ženu. To sa ale nepáčilo Jurajovi Šeligovi zo strany Za ľudí. V pléne si preto vymenili niekoľko slov.

„Hlasuj za moje odvolanie,“ odkázal Matovič Šeligovi. Ako nakoniec hlasovanie dopadne sa ľudia dozvedia zrejme o 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál