Na hlavný obsah

O platoch ambulantných lekárov sa stále nerozhodlo

Riešením by malo byť navýšenie štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo.

O platoch ambulantných lekárov sa stále nerozhodlo
Ilustračná snímka ambulancie. Foto: TASR

Hoci zvýšenie platov zdravotníkov pracujúcich v nemocniciach ešte neschválili poslanci Národnej rady SR, začali sa ozývať lekári v ambulanciách, ktorí tak isto žiadajú lepšie podmienky.

Slovenská lekárska komora (SLK) zdôrazňuje, že platové navýšenie sa nemôže týkať iba jednej skupiny zdravotníkov. Hovorí tiež, že na rokovania ich nikto nepozval.

Platy zdravotníkov v ambulanciách sa však nedajú upraviť prostredníctvom novely zákona, ale zvýšením štátneho rozpočtu pre oblasť zdravotníctva.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

SLK považuje navrhované zvýšenie platov iba za začiatok a pýta sa, koľkých zdravotníkov sa reálne dotkne. Hovorí, že práve riešenie problémov ambulancií sa neustále odsúva. Pýta sa tiež, prečo sa napríklad neriešia platy pracovníkov dialyzačných centier.

O tom, aký plat by doktori mali mať, má lekárska komora jasnú predstavu. „Za optimálne navýšenie miezd lekárov v nemocničnom aj ambulantnom sektore, SLK považuje také, po ktorom by základný plat lekára po atestácii, bol na úrovni minimálne trojnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve s primeraným navýšením podľa rokov praxe,“ za SLK povedala Nancy Závodská.

Ambulantný sektor sa nedá riešiť novelou zákona

Platy v ambulanciách však nie je možné riešiť novelou zákona, ako je to v prípade nemocničných zariadení.

Analytik INESS Martin Vlachynský vysvetlil, že je to z dôvodu, lebo ide o samostatné podnikateľské subjekty. „Schopnosť zvýšiť mzdy plne závisí od príjmov ambulancie,“ uviedol.

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) musia zvýšiť platy aj zamestnancom ambulantného sektora. „Ak nechceme, aby zamestnanci prechádzali z ambulancií do nemocníc, musíme do rozpočtu zarátať aj ambulantný sektor,“ vysvetlila.

Riešením je teda zvýšenie štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo, o čo už roky žiadajú hráči v celom rezorte. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) priznáva, že ambulantný sektor je nosným pilierom slovenského zdravotníctva, preto ho bude nutné dofinancovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál