Na hlavný obsah

O trvaní misie MAAE v elektrárni sa ešte definitívne nerozhodlo

Predbežne má trvať do pondelka.

O trvaní misie MAAE v elektrárni sa ešte definitívne nerozhodlo
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ukrinform/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Dĺžka pobytu inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny ešte nebola definitívne stanovená.

„Čo sa týka misie, tá bude zatiaľ fungovať do 5. septembra. To znamená, že budú pracovať aj zajtra,“ povedal v nedeľu (4. 9.) podľa agentúry DPA predstaviteľ Ruskom dosadenej samosprávy v Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Povedal to vo vysielaní rozhlasovej stanice prevádzkovanej denníkom Komsomoľskaja pravda.

„A šiesteho predbežne odchádzajú. Pobyt si môžu predĺžiť,“ dodal Rogov bez uvedenia podrobností. Inšpektori MAAE sú v elektrárni od 1. septembra. Ich cieľom je skontrolovať jej stav po bojoch v okolí.

Ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov pritom v piatok (2. 9.) pre ruské médiá povedal, že v elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori MAAE.

Šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý elektráreň vo štvrtok osobne navštívil na čele 14-členného tímu, nedávno tiež hovoril o „stálej misii“.

Podľa Rogova k nedeľňajšiemu poludniu nedošlo k žiadnym novým incidentom. MAAE však v sobotu (3. 9.) večer oznámila, že záporožskú elektráreň opäť odpojili od prenosovej sústavy, k čomu nakrátko došlo už 25. augusta.

Elektráreň však podľa MAAE naďalej pokračuje v dodávaní elektriny do siete prostredníctvom záložného vedenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet