Na hlavný obsah

Obce v Handlovskej doline sa dočkali kanalizácie

Projekt vyšiel na viac ako 17 miliónov eur.

Päť obcí v Handlovskej doline sa po pätnástich rokoch dočkalo kanalizácie. Dostalo ju päť obcí. Projekt za viac ako 17 miliónov eur realizuje Stredoslovenská vodárenská spoločnosť.

Nie všetky obce majú takéto šťastie. Niektoré o živote bez žúmp a čističiek môžu zatiaľ snívať.

Vodárenská spoločnosť zabezpečila projektové dokumentácie, verejné obstaranie aj realizáciu, ale iba v obciach, ktoré sú súčasťou aglomerácií. Obyvateľom ubudnú starosti a zlepší sa životné prostredie.

Päť dedín v Handlovskej doline preto nemá s výstavbou kanalizácie žiadne starosti. Devätnásť obcí v okrese Prievidza sa však nedostalo do takéhoto zoskupenia a nespadajú ani pod vodárenskú spoločnosť. Ak by chceli kanalizáciu, museli by si ju vybudovať samy.

Jednou z obcí bez kanalizácie je Tužina. Za predpokladu, že by ju stála kanalizácia približne 10 miliónov eur a čerpala by dotácie. Z vlastného rozpočtu by aj napriek tomu musela zaplatiť 2,5 milióna eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že súčasné problémy v oblasti odkanalizovania obcí sú výsledkom zlých rozhodnutí predchádzajúcich vlád, medzi ktoré patrila nesystémová podpora a nízka transparentnosť.

Obce, ktoré nie sú v zoskupeniach, by si museli kanalizáciu vybudovať a dokonca ju aj spravovať. To vnímajú ako nereálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny