Na hlavný obsah

Obžalovaná v kauze Čapí hnízdo postúpila do druhého kola senátnych volieb

V prípade zvolenia by získala imunitu.

Obžalovaná v kauze Čapí hnízdo postúpila do druhého kola senátnych volieb
Obžalovaná Jana Nagyová vychádza z budovy Mestského súdu v Prahe v sprievode svojho advokáta. Foto: TASR

Už druhý týždeň chodí expremiér Andrej Babiš pred súd v role obžalovaného v kauze farmy Čapí hnízdo. Spoločne s manažérkou Janou Nagyovou čelia žalobe z dotačného podvodu a poškodzovania záujmov Európskej únie. Obžalovaná manažérka pritom kandiduje aj v senátnych voľbách. Cez víkend postúpila do druhého kola.

Ísť pred súd, alebo robiť kampaň? Pred touto dilemou stojí tento týždeň Babiš. Jeho spolupracovníčka Nagyová totiž nečakane postúpila do druhého kola volieb, v ktorom zabojuje o post senátorky – miesto s imunitou.

„Požiadam pána sudcu, či by som tu niektoré dni mohol nebyť. Uvidím, či mi vyhovie“ povedal expremiér.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kampaň bude potrebná nielen preto, že Naygová v druhom kole vyzýva priamo predsedu Senátu Miloša Vystrčila, ale i pre dovysvetlenie výroku, ktorý po prvkom kole poskytla.

„Ako prvé, pokiaľ by to vyšlo, vojdem do dverí a požiadam o imunitu,“ povedala Nagyová. Imunita sa zvolením získava automaticky. Že išlo o prerieknutie, v pondelok sama potvrdila.

„Pokiaľ by pani obžalovaná získala mandát senátorky, potom by sa nedalo v pojednávaní pokračovať ďalej. Súd by si musel vyžiadať jej vydanie k trestnému stíhaniu,“ vysvetlil Babiš.

Pred súdom v pondelok zaznelo dôležité svedectvo bývalého pracovníka banky HSBC, ktorá farme Čapí hnízdo poskytla úver 375 miliónov korún (zhruba 15 mil. eur). Potvrdil, že šlo o Babišov srdcový projekt, ktorý by sa bez záruk Agrofertu nedal financovať. Potom, čo svedčil v neprospech expremiéra, dostal z banky výpoveď.

Expremiéra Babiša a Nagyovú obžalovali z dotačného podvodu a z poškodzovania záujmov EÚ. Prokuratúra im navrhuje trojročný podmienečný trest spojený s peňažným trestom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet