Na hlavný obsah

Od vyhlásenia mobilizácie malo z Ruska utiecť vyše 260 000 mužov

Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev navrhujú uzavrieť hranice.

Od vyhlásenia mobilizácie malo z Ruska utiecť vyše 260 000 mužov
Na ilustračnej snímke ruský občan v brannom veku na letisku. Foto: TASR/AP

Z Ruska utieklo od stredajšieho (21. 9.) vyhlásenia čiastočnej mobilizácie viac ako 260 000 mužov. S odvolaním sa na zdroj blízky Kremľa, ktorý cituje štatistiky tajnej služby FSB, to v nedeľu (25. 9.) napísal opozičný denník Novaja Gazeta. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa denníka navrhujú uzavrieť hranice.

Nedôvera k údajom

Zdroj vyjadril istú nedôveru k týmto údajom vzhľadom na to, že pohraničná služba FSB predtým nebola schopná spracovávať údaje o cezhraničnom pohybe takto rýchlo. Na jar sa snažila spoliehať na dáta mobilných operátorov, ktoré však prichádzajú s oneskorením.

Atmosféra je ale podľa zdroja teraz taká, že takzvaní silovici sa snažia Putina presvedčiť, aby hranice uzavrel, „kým bude neskoro“.

Niektoré ruské médiá citovali zdroje, podľa ktorých ruské úrady uzavrú hranice pre osoby v brannom veku už po referendách o pripojení k Rusku na okupovaných územiach Ukrajiny, čo by malo byť v utorok (27. 9.).

Situácia sa však podľa opozičného serveru Meduza môže zmeniť, ak nastane hromadný exodus z Ruska. Referendum v oblastiach na východe Ukrajiny neuznáva Kyjev ani západné štáty.

Denník pripomína, že niektorým ruským občanom, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia a ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, začali na hraniciach vydávať oznámenia, že im je na základe rozhodnutia vojenskej správy zakázané vycestovať. Takýchto prípadov denník zaznamenal už najmenej päť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet