Na hlavný obsah

Od začiatku vojny prijalo Poľsko 6,34 milióna utečencov z Ukrajiny

V krajine sa ich legálne zamestnalo viac ako 400 000.

Od začiatku vojny prijalo Poľsko 6,34 milióna utečencov z Ukrajiny
Utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 6,34 milióna ľudí, oznámila v sobotu (17. 9.) ráno na twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka (16. 9.) približne 26 300 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet prichádzajúcich osôb okolo 8 300.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 25 200 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 4,56 milióna jedincov.

V Poľsku sa v súčasnosti legálne zamestnalo viac ako 400 000 ukrajinských utečencov. Uviedol to tento týždeň v rozhovore pre poľskú rozhlasovú stanicu Radio Koszalin štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Pawel Szefernaker.

Uvedený politik hovoril aj o pripravovanej novele zákona o vojnových z utečencoch z Ukrajiny. Poľsko podľa jeho slov plánuje digitalizáciu určitých činností, ktorých zámerom je skrátiť rady na mnohých miestach, na ktorých sa pre ľudí utekajúcich pred vojnou vybavujú úradné veci.

Zákon o utečencoch už niekoľkokrát novelizovali. Reguluje pravidlá pre ukrajinských vojnových utečencov v Poľsku vrátane legálnosti ich pobytu, práva na štúdium a prácu, ako aj prístupu k zdravotnej starostlivosti. Do platnosti vstúpil 12. marca a vzťahuje sa už aj na obdobie od 24. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet