Na hlavný obsah

Oprava mosta v Radoli spôsobí ďalšie dopravné obmedzenia

Trvať bude do apríla budúceho roka.

Oprava mosta v Radoli spôsobí ďalšie dopravné obmedzenia
Na snímke mostný objekt v obci Radoľa pred rekonštrukciou. Foto: TASR

V Radoli pri Kysuckom Novom Meste začali opravovať most. O jeho zlom technickom stave sa vedelo už 11 rokov. Ide pritom o stavbu na tranzitnom ťahu medzi Žilinou, Českom a Poľskom.

Denne po ňom prejde vyše 20 000 vozidiel, z toho tretina kamiónov. Ak by ho zatvorili, doprava na Kysuciach by skolabovala.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dagmar Uradníková.

S opravou mosta na frekventovanej ceste sa malo začať naposledy tento rok v marci. Zhotoviteľ však na stavbu nenastúpil a Slovenská správa ciest musela hľadať nového. Podľa hovorcu Martina Guziho, most opraví spoločnosť Strabag s.r.o. „Cena stavebných prác je približne 750 000 eur bez DPH,“ priblížil.

Do konca novembra sa bude robiť polovica mosta v smere do Žiliny, potom sa práce na tri mesiace prerušia. Druhá polovica mosta v smere do Čadce príde na rad v marci. Jej oprava potrvá do konca apríla.

Začiatok v poslednom možnom termíne

Doprava je vedená obojsmerne, pričom na obchádzku využili vedľa stojaci most na ceste nižšej triedy. Podľa kooordinátora pre mobilitu Žilinského samosprávneho kraja Ľubomíra Jánošku, sa most začal opravovať v poslednom možnom termíne, inak by Slovensko o peniaze prišlo.

„Projekt je financovaný z európskych zdrojov. V každom prípade sa most musí dokončiť v prvom polroku budúceho roku,“ uviedol.

Na snímke mostný v obci Radoľa pred rekonštrukciou.
Na snímke mostný v obci Radoľa pred rekonštrukciou. Foto: TASR

Po moste prejde denne 20 000 vozidiel, z toho tretina kamiónov. V špičkách pred a po víkende je to až 25 000 áut.

Oprava mosta v Radoli spôsobí ďalšie dopravné obmedzenia, ktoré zhoršia už tak zlú dopravnú situáciu v tomto úseku. Povedal to riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

„Treba si uvedomiť, že most je z pohľadu kategorizácie stavu tesne pred kategóriou, ktorá by znamenala jeho zatvorenie,“ vysvetlil.

Komplikovanú dopravnú situáciu na Kysuciach vyrieši až dostavba diaľnice D3. Najnovší termín jej dokončenia je však až rok 2029.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál